Бивш член на УС на БНБ: Не е работа на главния прокурор да спасява КТБ

Проф. Гарабед Минасян

"Естествено и нормално е Цветан Василев да се опитва да спаси Корпоративна търговска банка (КТБ). Малко или много тя е негова. Не му е безразлично какво ще стане с нея. Търси начин за спасяването. Драмата е защо с такова закъснение се сеща за спасяването на собствената си банка, а не е предприел мерки своевременно". Това каза макроикономистът от БАН и бивш член на Управителния съвет на БНБ Гарабед Минасян по повод на информацията отпреди седмица, че основният акционер в КТБ има конкретен план за оздравяването на банката.

"Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ", заяви още Минасян по повод многословните коментари на Цацаров от последните дни по казуса с банката на Цветан Василев.

"Това не е негова работа", каза икономистът по адрес на главния прокурор.

"В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ, а БНБ е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага", продължи с критиката си към Цацаров икономистът.

"Това, което досега знаем, е, че активността, която предприема прокуратурата, е много повече от съмнителна", добави проф. Минасян.

Според икономиста БНБ има изключителни възможности за оздравяването на Корпоративна търговска банка. "Това не означава, че автоматично ще пристъпи към ликвидация. Действията на БНБ са в сянка, човек не знае какво точно предвиждат да направят. Факт е, че досега много повече съмнения предизвиква дейността на БНБ спрямо КТБ, отколкото увереност", каза още икономистът.

Споделяне

Още от Бизнес