Бивш член на ВСС получи кадровия си бонус

Георги Шопов се съгласил с "желание" да бъде командирован в Апелативния спецсъд

Георги Шопов. Снимка: БГНЕС

Най-активният поддръжник на идеята членовете на предишния Висш съдебен съвет (ВСС) да бъдат "наградени" с автоматично повишение с една степен в йерархията на магистратите след края на 5-годишния си мандат Георги Шопов, е получил искания от него кадрови бонус. Информацията първо бе съобщена от сайта "Правен свят".

Един от най-отявлените защитници на всички откровено скандални назначения, извършени от стария състав на съвета, е бил командирован със заповед на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев в Апелативния спецсъд, потвърдиха пред Mediapool от ВКС.

 

"Предложението е с мотив, че имаме две незаети щатни бройки и колегата Шопов е изразил съгласие да бъде командирован, и желание, поради което е командирован до момента, в който се проведе конкурс и бъдат назначени съдии", заяви и ръководителят на специализираното съдилище Даниела Росенова с уточнението, че сама е предложила на проф. Груев да издаде такава заповед.

 

Намесата му е била необходима, тъй като бившият член на ВСС е от Пазарджишкия окръжен съд. Като председател на Апелативния спецсъд в София пък, Росенова би могла сама да командирова единствено колеги от този район, обясни тя.

 

Любезно обаче отклони въпроса защо се е спряла конкретно на Шопов, заявявайки, че би отговорила на всички питания на Mediapool, но не по телефона, а по време на лична среща, уговорена чрез пресаташето ѝ.

 

От ВКС пък добавиха, че официалните мотиви, придружаващи предложението на Росенова са, че във втората инстанция на специализираната структура има необходимост от сформирането на нов – 4-ти състав, заради много дела, идващи от първата инстанция. Тя посочва още, че в ръководения от нея съд има две незаети щатни бройки, а ВСС все още не е обявил конкурс за тях.

 

Причината да се търси съдия от друг район била, че е невъзможно такъв да бъде командирован от първоинстанционния спецсъд, тъй като там има цели 8 незаети магистратски места. Аргументи защо е предпочетен точно Шопов обаче липсват.

 

Предложението на Росенова е съпроводено от писмена декларация за съгласие от негова страна, както и от позиция на председателя на Пазарджишкия окръжен съд Ивета Парпулова, която уведомява, че проф. Груев, че няма възражения към преместването на Шопов в по-висшето съдилище. Самият той не бе открит по телефона.

 

Преди да стане един от видните членове на бившия ВСС Георги Шопов бе председател на Окръжния съд в Пазарджик. После като "кадровик на Темида", той участва с положителен вот в почти всички компрометирани избори на хора по върховете на системата. Съдията носеше и пряка отговорност за тях като шеф на комисията по предложенията и атестирането на магистрати.

Шопов беше един от членовете на стария съвет, които обичаха да пътуват. Поради това бе и човекът, ходил на най-много командировки в чужбина, включително се натискаше за конференции, които не са по специалността му – наказателното правораздаване.

По отношение на Шопов има съмнение, че все още не е напуснал ведомствения апартамент, който му се полагаше като член на ВСС. Министерството на правосъдието обаче мълчи по темата за жилищата.

За него имаше упорити слухове, че ще бъде предложен за главен съдебен инспектор, но в крайна сметка ГЕРБ реши да не предлага никой. Поради това "повишаването" му без конкурс в Апелативния спецсъд изглежда като лека компенсация за промененото решение на управляващата партия.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?