Бивш член на ВСС загуби ¼ от заплатата си заради грилован октопод

Снимка: Капитал

Бившият член на Висшия съдебен съвет и бивш върховен съдия Петър Стоянов бе наказан с 25% намаление на заплатата за уронване на престижа на съдебната власт. Причината за наказанието бе публикувана в медиите снимка от вечерята му с известния бизнесмен Марио Николов, който бе подсъдим по делото ”САПАРД”.

Снимката бе публикувана във вестник ”Капитал”, ден след като бе направена в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези". Основното ястие в менюто е било грилован октопод, който бил полят от двамата с бяло вино.

Основният проблем в срещата на съдията с Марио Николов бе, че в края на 2013 година Петър Стоянов е бил докладчик по дело на фирмата, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Въпросната фирма "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата, свързана с брата на сътрапезника си, обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд - София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

Веднага след публикуването на снимката Петър Стоянов първо казва, че не познава Марио Николов освен от медиите. После признава, че все пак познава Николов с многозначителното уточнение: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

Веднага след като напусна ВСС Петър Стоянов стана един от примерите за безпринципните решения на сегашния Висшия съдебен съвет за командироване на магистрати. Той трябваше да се върне като съдия във Военно-апелативния съд, но не се върна там, а бе командирован като съдия във Върховния административен съд (ВАС), въпреки липсата на опит в административното право.

В крайна сметка след скандала с октопода Петър Стоянов бе откомандирован и върнат във военния съд. Сега ще трябва да се лиши и от ¼ от заплата си за срок от една година, което прави изяденият от него октопод твърде скъп.

Споделяне

Още от България