Бивш депутат от ДПС е предаден на съд за купуване на гласове

Илия Илиев на парламентарната трибуна

Прокуратурата предаде на съд за купуване на гласове бившия депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев и сочения за негов съучастник Иван Тодоров.

Държавното обвинение твърди, че двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г., когато бяха кандидати за депутати от ДПС.

Илиев и Тодоров са наели помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за между 20 и 50 лева за глас. Иван Тодоров записвал в тетрадка на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Като се възползвал от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други, които да мотивират хора да гласуват за Илиев, твърди прокуратурата.

В деня за размисъл част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, след като станат ясни резултатите от изборите.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастника му Тодоров.

В началото на миналата година Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев бяха пратени на съд и за източване на над 4.2 млн. лева от Националната компания "Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Тогава депутатът обясни, че не вижда нищо лошо в това да го осъдят.

"(Ако ме осъдят-б.р.) Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета“, каза Илиев, след като бе обвинен за източването на НКЖИ.

Споделяне

Още от България