Бивш депутат от ГЕРБ е докладчик по делото на КС за Истанбулската конвенция

Бивш депутат от ГЕРБ е докладчик по делото на КС за Истанбулската конвенция

Бившият депутат от ГЕРБ и настоящ конституционен съдия Анастас Анастасов е определен за докладчик по образуваното във вторник дело на Конституционния съд (КС) за Истанбулската конвенция.

Съдът бе сезиран точно от ГЕРБ с въпроса дали конвенцията съответства на българското законодателство. За образуването на делото са гласували всички конституционни съдии.

Искането до КС бе подписано от 75 депутати от управляващата партия, а към него бяха приложени всички позиции по темата – положителни и отрицателни. Решението на съда по казуса се очаква до края юли.

Конституционните съдии искат от Министерския съвет да им предостави решението си за оттегляне на документа за ратификация, както и българският превод на конвенцията.

Решението на Министерския съвет да оттегли подкрепата си от Истанбулската конвенция бе мотивирано с необходимостта да се изчака произнасяне от Конституционния съд, както и с поляризираните позиции в обществото.

Преди седмица Европейският парламент призова единайсетте държави от ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. С решението си институцията изрази съжаление, че тези държави не гледат на конвенцията като на най-доброто възможно средство за борба с насилието над жените.

Много от евродепутатите подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението "социален пол", използвано в конвенцията. Те призоваха ЕК и Съвета на ЕС да предприемат мерки за бързата ратификация на документа.

Някои евродепутати се противопоставиха и заявиха, че определението представлява идеологическа обремененост. Те посочиха, че ЕС няма компетенции по такива въпроси и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество. В позиция на Европейската комисия се подчертава, че целта на конвенцията е предотвратяването на насилието над жените без никакви други скрити идеи.

Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

Документът бе изтеглен от парламента в България под натиска на БСП и "патриотите", които проведоха мощна кампания с изкривени и неверни твърдения срещу документа.

Истанбулската конвенция, която е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 година.

Според Европейската комисия, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15 години. Над половината от жените са били жертва на сексуален тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена.

Споделяне

Още по темата

Още от България