Бивш депутат от ГЕРБ е докладчик по новото дело "Пеевски" в КС

Бившият депутат от ГЕРБ Анастас Атанасов е определен за докладчик по новото дело "Пеевски", което бе заведено пред Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев. Това става ясно от информационна система на КС.

Анастасов е бивш депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание и бе избран за член на съда с подкрепата на партията. Той гласува за изваждането на Пеевски от Народното събрание заради наличие на несъвместимост между статута му на избран от Народното събрание шеф на ДАНС и депутатския му статут. В крайна сметка обаче шестима други (от общо 12) съдии решиха, че няма пречка Пеевски да остане депутат.

Разпределението на делото допълнително ще нагнети политическото напрежение около институцията. Предният казус бе докладван преди КС от Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Делян Пеевски използва този факт, за да обясни, че смята Румен Ненков за предубеден. Той изпрати писмо до КС, с което съобщи, че няма да се яви на изслушване пред съда, защото Ненков смятал личните му обяснения за ритуални.

"Това за мен е напълно неприемливо, доколкото показва наличие на преднамереност в действията на съда и демонстрира предубедеността на докладчика по делото", казва Пеевски на КС.

Румен Ненков бе подготвил проект за решение, с което Делян Пеевски бе обявен в несъвместимост и трябваше да бъде изваден от КС.

Споделяне

Още по темата

Още от България