Бивш директор на Уникредит обвинен в огромни данъчни измами

Бившият шеф на най-голямата банка в Италия – "Уникредит" (UniCredit), бе обвинен в данъчни измами за огромна сума, предаде Франс прес, като се позова на съдебни източници.

Прокуратурата в Милано подозира Алесандро Профумо, който бе главен изпълнителен директор на финансовата институция в продължение на 13 години (1997-2010 г.) и изигра решаваща роля за възхода на банката, че е лишил хазната от 245 милиона евро през 2007 и 2008 г. чрез сложни финансови машинации.

Тя предаде на съда със същите обвинения 16 служители на UniCredit и трима техни колеги от британската банка Barclays.

Според прокуратурата UniCredit е платила по-малки данъци, като е преобразувала лихви, които подлежат на данъчно облагане в Италия, в дивиденти, които са почти напълно освободени от данъци.

Най-голямата италианска банка потвърди в комюнике своето убеждение, че нейните бивши и сегашни служители винаги са действали коректно.

Алесандро Профумо бе споменаван като потенциален премиер на технократското правителство, което е призвано да спаси Италия от дълговата криза. В крайна сметка бе решено кабинетът, формиран през ноември миналата година, да бъде оглавен от университетския преподавател по икономика и бивш европейски комисар Марио Монти.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?