Бивш финландски премиер разказа за опитите на КГБ да го вербува

Бившият министър-председател на Финландия Пааво Липонен разказва в автобиографията си за опитите на КГБ да го вербува, съобщи в сряда финландският вестник "Ilta-Sanomat", цитиран от руски медии.

Първият опит, описан в книгата на Липонен, е бил предприет от съветски агент през есента на 1966 г., когато бъдещият премиер бил все още студент и се изхранвал като журналист. С него се запознал зам.-ръководителят на финското бюро на Агенцията по печата "Новости" Леонид Василев, който му предложил да напише нещо за агенцията.

Липонен избрал за първата си статия темата за разоръжаването. Василев му платил хонорар, след което Липонен написал още един материал – за студентското движение във Финландия.

След това сътрудникът на АП "Новости" помолил автора да напише статия за Социалдемократическата партия на Финландия. Това навело Липонен на мисълта за истинските намерения на съветския журналист. "Тогава разбрах, че е време да напусна играта", пише в книгата си Липонен.

След това отношенията между студента и Леонид Василев прекъснали.

Следващият опит за вербуване, по думите на Липонен, бил в началото на седемдесетте години на миналия век. С него се свързал агентът на КГБ Валерий Силов, който веднъж го поканил на вечеря. "След като се пийнахме и хапнахме, Силов взе да говори за моята кариера и ме попита не искам ли да напиша за дейността на социалистите. Това беше вторият опит на КГБ да ме вербува", пише Липонен.

След 20 години Пааво Липонен оглавява Социалдемократическата партия и напуска лидерския пост през 2005 г. Премиер на Финландия той е бил два пъти – през 1995-1999 и през 1999-2003 г.

Автобиографията на Липонен под заглавие "Muistelmat" е в няколко части. Първата, която вече излезе от печат, е за периода на живота на автора до 1979 година.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?