Бивш генерален секретар на НАТО защити ядрената сделка с Иран

Андерс Фог Расмусен

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен защити международното споразумение за иранската ядрена програма, макар да призна, че то "не е идеално", предаде ДПА.

"Смятам, че алтернативата е по-лоша, защото тя означава, че няма никакъв контрол. Тогава няма да има никакво наблюдение върху тяхната ядрена програма и ядрените им амбиции", каза той в интервю за агенцията.

Расмусен говори пред ДПА в кулоарите на започнала вчера двудневна конференция в Копенхаген за демокрацията и сигурността.

Ако Иран успее да разработи ядрено оръжие, това ще "предизвика много опасна надпревара във въоръжаването в региона", предупреди бившият генерален секретар на НАТО.

Миналата година САЩ се оттеглиха от сделката от 2015 г. с Иран и му наложиха санкции. Споразумението обаче все още се подкрепя от европейските страни, Русия и Китай, отбелязва ДПА.

Расмусен окачестви решението на САЩ да се оттеглят от сделката като опит "да накарат Иран да седне на масата за преговори. Разбира се, че това е рискована стратегия. Но и, естествено, че може да успее".

Според Расмусен Тръмп прилага подход, подобен на онзи, който използва към Северна Корея. "Необходимо е САЩ да се фокусират върху съгласуване на позициите с останалите съюзници, например с европейците", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят