Бивш гръцки финансов министър ще бъде съден заради "списъка Лагард"

Георгиос Папаконстантину

Бившият финансов министър на Гърция Георгиос Папаконстантину ще бъде съден заради т. нар. списък Лагард. Това реши парламентът в Атина след бурни дебати и тайно гласуване в пленарна зала, съобщиха гръцките медии.

Мнозинството от депутатите одобриха повдигнатите обвинения срещу 51-годишния социалист, служил като финансов министър между 2009-2011 г. А те са  - за подправяне на документ, за административно нарушение и за злоупотреба със служебно положение. За тези обвинения Папаконстантину може да попадне в затвора.

Бившият министър категорично отхвърли всички обвинения, като ги нарече "фарс", отправяйки остри упреци срещу сегашния лидер на социалистическата партия ПАСОК Евангелос Венизелос, коалиционен партньор в кабинета на премиера Андонис Самарас, поел след него финансовото министерство на страната.

Смята се, че бившият финансов министър е отговорен за начина, по който е действал във връзка с данни за банкови сметки на гърци в швейцарски банки. Папаконстантину бе основна фигура при договаряне на спасителното кредитно споразумение за Гърция с другите държави от еврозоната и МВФ.

През 2010 г. френските власти предоставиха на Атина списък с имената на гърци с банкови сметки в Швейцария и това стана в момент, когато гръцката икономика бе разтърсена от голяма криза. Гръцките власти обаче не провериха данните за потенциално укриване на данъци.

В парламента Папаконстантину отрече да е извършил нещо нередно, заявявайки, че е поискал данните и ги е предал на следствието.

Заради "списъка Лагард" прокурор поиска наказателна отговорност да бъде потърсена и от двама бивши шефове на службата за борба с финансовите престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?