Бивш гръцки министър и съпругата му укрили над 3 млн. евро от данъчните

Янос Папандониу

Над три милиона евро данъци са скрили от властите бивш гръцки министър и неговата съпруга. Това е констатирал прокурор, занимаващ се с корупционни практики, разкрити от гръцката служба за борба с финансовите престъпления, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Неплатените данъци са натрупани от 2000 г. до 2010 г. Прокуратурата смята да образува наказателно производство за неплащане на данъци срещу бившия министър на финансите Янос Папандониу и неговата съпруга Ставрула Кураку.

Службата за борба с финансовите престъпления е открила скритите доходи благодарение на т.нар. списък Лагард. Те фигурирали в банкова сметка на съпругата на бившия министър в банка в Швейцария.

Властите са установили още, че самият бивш министър е крил годишно от данъчните над 80 хиляди евро.

По повод на недекларираните доходи от страна на бившия министър в. "Файненшъл таймс" коментира, че гръцкото правителство не желае да се пребори с явлението, наречено "бягство от данъци".

Бившият министър на финансите, вкарал Гърция в еврозоната през 2000 г., е изправен пред обвинения за неплащане на данъци, пише вестникът, като напомня за "списъка Лагард", съдържащ имената на политици и едри бизнесмени, превели десетки милиони евро по сметки в банката HSBC в Швейцария, за да скрият данъци.

Списъкът Лагард се превърна в символ на нежеланието на гръцкото правителство да се пребори с бягството от данъци на богатия елит в Гърция въпреки натиска на международните кредитори и критиките на лявата опозиция СИРИЗА, се казва в публикацията на британския вестник.

Споделяне

Още от Балкани