Бивш хърватски премиер бе осъден на 10 години затвор за корупция

Бивш хърватски премиер бе осъден на 10 години затвор за корупция

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер бе осъден на 10 години затвор за вземане на подкупи от две чуждестранни компании, предаде агенция Ройтерс.

Петдесет и деветгодишният Санадер, който бе премиер на Хърватия в периода 2004-2009 г., стана най-високопоставеният държавен служител, осъден за корупция, в бъдещата членка на ЕС Хърватия.

Загребският окръжен съд призна Санадер за виновен за вземане на подкуп от австрийската Хипо Алпе Адрия банк през 1995 г. и от унгарската компания МОЛ - през 2008 г. Санадер отхвърля обвиненията, които според него са политически.

Съдът обаче го намери за виновен за вземане на 10 милиона евро подкуп от директора на унгарската петролна компания МОЛ в замяна на придобиване на контролния пакет акции в хърватската компания ИНА.

Съдът също така намери Санадер за виновен по обвинението, че е взел около 545 000 евро комисиона за кредит, който Хърватия е получила от австрийската банка Хипо в средата на 90-те години, когато Санадер е бил заместник-министър на външните работи. Случаят се разглежда като незаконно забогатяване от войната, тъй като Санадер се е възползвал от военното положение и високата инфлация, заради които страната е имала ограничен достъп до международните финансови пазари.

Съдия Иван Турудич нареди Санадер да върне 3,5 милиона евро на хърватския бюджет и да плати съдебни разходи, възлизащи на 6300 долара.

Прокурорите бяха поискали максимална присъда от 15 години затвор.

Санадер бе два пъти премиер на Хърватия. По време на втория си мандат на 1 юли 2009 г. той внезапно подаде оставка без да даде обяснения. Той бе задържан в Австрия през декември 2010 г.

Срещу Санадер са повдигнати и обвинения за злоупотреба с държавни средства чрез маркетингова компания под негово ръководство. Той е обвинен и за съмнителни сделки с недвижима собственост и за продажба на електроенергия от националната компания НЕР към частни компании на занижени цени. През последните три години още няколко други държавни служители и мениджъри са подсъдими по свързани със Санадер закононарушения.

Веднага след произнасянето на присъдата Санадер бе отведен в загребския затвор Реметинец.

Същевременно Унгарската петролна компания МОЛ изрази възмущение от произнесената присъда и категорично отхвърли обвиненията. В съобщение, издадено от компанията, се посочва, че процесът срещу Санадер има повече връзка с политиката, отколкото с ИНА и МОЛ.

"Не е наша работа да коментираме днешната присъда на загребския съд. Като най-голям инвеститор в Хърватия очевидно трябва да зачетем тази присъда, но както и много пъти досега, категорично отхвърляме обвиненията срещу МОЛ и ще продължим да го правим", посочва унгарската компания, като подчертава, че е поела управлението на ИНА, за да я спаси от технически банкрут.

В съобщението се казва, че въпреки това намеренията на МОЛ за ИНА остават непроменени и унгарската компания като най-голям чуждестранен инвеститор в Хърватия желае да допринесе за успешното развитие на ИНА.

Унгарската компания МОЛ е собственик на 49,1 процента от акциите на хърватската ИНА, а делът на хърватската държава е 44,84 процента.

Европейската комисия призова Хърватия да продължи борбата с корупцията на всички нива след решението на Загребския окръжен съд. "Комисията взе под внимание присъдата по делата за корупция "Ина-МОЛ" и "Хипо Банк", засягаща бившия премиер Иво Санадер. Борбата с корупцията е един от крайъгълните камъни на правовия ред във всяка страна. Хърватия направи големи крачки напред в тази област със солидна законова рамка и институции. Комисията призовава Хърватия да продължи борбата с корупцията на всички нива, включително на най-високите", заяви Петер Стано, говорител на еврокомисаря Щефан Фюле.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани