Бивш холандски премиер на разпит за ударите на НАТО в Югославия

Бившият холандски министър-председател Вим Кок бе разпитан днес от съд в Хага във връзка с бомбардировките на НАТО в бивша Югославия през 1999 г., предаде Би Би Си.

Роднини на някои от жертвите на атаките сега търсят компенсации от холандската държава.

Холандското законодателство позволява на лица, които възнамеряват да внесат жалба, да изслушат първоначално определен брой свидетели, за да преценят възможността за подобно действие.

Това е първият случай от Втората световна война насам, когато западни политици дават показания пред национален съд по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Петнадесетина от пострадалите, които живеят в Сърбия, искаха да бъде разпитан бившият холандски премиер за евентуални нарушения на хуманитарното право при бомбардировките на силите на НАТО срещу сградата на държавната телевизия в Белград на 23 април 1999 г. и срещу летище в Ниш на 7 май 1999 г. При последния инцидент експлодирането на касетъчна бомба причина смъртта на 14 души, предаде АФП.

Като изрази съжаление за техническия проблем, който доведе до последния инцидент, Кок припомни, че използването на касетъчни бомби не е било забранено.

Той уточни, че не е бил предупреден предварително за бомбардировките срещу телевизията, но посочи, че съюзническите сили, сред които и Холандия, са дали одобрението си за бомбардирането на комуникационни центрове.

Вим Кок и бившият външен министър на Холандия Йозиас ван Артсен, който също бе разпитан днес, казаха, че Сръбската държавна телевизия е била елемент от системата за военна комуникация на режима на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Пострадалите и техните адвокати трябва да решат по-късно дали да подадат жалба срещу холандската държава за бомбардировките.

Въздушните удари на НАТО от март до юни 1999 г. имаха за цел да принудят Слободан Милошевич да изтегли силите си от Косово.

Жалбоподателите, сред които и лобистката група Адвокати за мир, не бяха допуснати до съдебната зала, докато течеше предварителното изслушване.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: