Бивш и настоящ екоминистър спорят за злоупотреби и уволнения в МОСВ

Фирми на бивши министри разпределили 200 млн. лв. от еврофондовете, обяви Ревизоро

Асен Личев и Емил Димитров

Фирми на двама бивши министри за "осиновили" оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и са разпределили около 200 млн. лв. по нея. Това заяви бившият министър на околната среда и водите в последната година от управлението на кабинета на ГЕРБ Емил Димитров – Ревизоро пред бТВ в четвъртък. Той не посочи кои са били министрите под претекст да си свършат работата българската и европейската прокуратура. Обясни само, че в схемата са участвали както ГЕРБ, така и БСП и ДПС и техни различни коалиционни партньори, кметове, някои от които любимци и днес, и консултантски фирми, с чието посредничество се печелело еврофинансиране за общински проекти.

По думите му именно тази схема разследва Европейската прокуратура, а не раздадените бонуси в оперативната програма "Околна среда" (ОПОС). Той нападна наследника си на поста – служебният министър Асен Личев, че направил уволнената от Димитров шефка на ОПОС зам.-министър, а след това я върнал начело на програмата като отстранил и публично унижил директорката.

Злоупотребите и уволненията

Става въпрос за Валерия Калчева, която е отстранена от Ревизоро и бе назначена за зам.-министър, но седмица по-късно бе сменена и възстановена начело на ОПОС на мястото на Гергана Грозданова, за която Личев обяви, че не може да намери от месец, за да я уволни, заради възпрепятстване на работата. На мястото на Калчева като зам.-министър бе назначена Ренета Колева, оглавявала до преди това Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), за което самият Личев каза, че бюджетът му е източен с финансово неосигурени договори.

По-късно през деня Личев заяви, че не е бил информиран от Димитров за състоянието на министерството и за установени злоупотреби във ведомството и още по-малко в ОПОС, а за тях се разбрало от журналистически разследвания. Личев постави и презумпцията за невинност до доказване на противното.

"Цялата минала година идваха сигналите за шефката на ОПОС и майка ѝ", каза Ревизоро. Според него схемата е една и съща от 2014 г. въпреки смяната на министрите – одобрение на проекти през посредници. За това бил и сигналът му до българската прокуратура.

По думите му групата консултантски фирми била приближена на ГЕРБ, ДПС и БСП и коалиционни партньори. Те усвоили почти всички пари за конкретна дейност по ОПОС, каза Ревизоро, без да посочи коя.

Замесени са ГЕРБ, ДПС, БСП и коалиционни партньори

"Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си "осиновили" програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата", обясни схемата Димитров.

Според него става въпрос за разпределени по този начин на около 200 млн. лв. и България е заплашена от "огромни санкции", които може да достигнат до 2 млрд. лв., колкото е ресурсът на цялата ОПОС.

Това не е вярно, защото механизмът за налагане на т.нар. финансови корекции не може да се приложи върху бюджета на цялата програма, а само върху проектите с нарушения.

"Няколко общини ще фалират, защото няма са могат да възстановят разходите по проектите", прогнозира Ревизоро.

"Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и, въпреки че имаше замесени и кметове на ГЕРБ, той ми каза: "Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци - да си носят последствията", каза Емил Димитров.

"Димни завеси"

Уволних директор и зам.-директор, пък вие си пускайте димни завеси, че Кьовеши ще разследва бонуси по ОПОС. Ако е за бонусите, Кьовеши трябва да не спре да разследва всички министерства, защото те се раздават на всеки три месеца, каза още Димитров.

Той обаче така и не обясни защо е увеличил двойно бонусите в ОПОС – от 250 хил. лв. през второто тримесечие на 2020 г. на близо 558 хиляди лв. за третото с аргумент "изключително добри постижения", при положение, че е имал сигнали за злоупотреби. През четвъртото тримесечие бонусите в ОПОС също са били повишени заради "изключителни постижения" до близо 409 хиляди лева.

"Дадох пари и се гордея с това, сега министърът е дал по-малко, за да се направи", каза Ревизоро.

"Пенсионерска фантастика"

Бившият екоминистър определи работата на наследника си като "пенсионерска фантастика".

"Служебният министър- г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президентът. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на 100% и на директорите на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр - пенсионерска фантастика", каза Емил Димитров.

"В Плвеен има замърсяване на водата, в Търговище и Шумен пият мътна вода, той обаче го пусна за частни вецове и забрани резервното водоснабдяване за Варна и Бургас", продължи Ревизоро с атаките си срещу Личев.

Служебният министър отвърна, че въобще не е бил информиран от предшественика си за подадените от него сигнали в прокуратурата и какво се случва във ведомството, а му бил връчен само един джойстик за координационния център.

Заиграване със страхове

"Не приемаме заиграването със страховете на хората по една от най-чувствителните теми за качеството на питейната вода. Твърдението, че в момента сънародници в посочени от Емил Димитров региони на страната пият "замърсена" и "мътна" вода, не отговаря на истината. Това е не само неморално, но и демонстрира спорни познания в областта на водите, които са неделима част от работата на МОСВ", посочва се в позицията на ведомството.

Много хора са се наточили да вземат пари

В нея се коментират и думите на Ревизоро, че по Плана за възстановяване и устойчивост "много хора са се наточили да вземат пари от там и са направили проекти всеки във своето министерство и своята област, но те трябва да минат през екологията". Това твърдение на Димитров отговаря на въпроса, дали не са налице интереси и домогвания на различни политически кръгове до МОСВ в момента", пише още в позицията на Министерството на околната среда и водите.

Споделяне

Още от Бизнес