Бивш инспектор на ООН обвини България заради подкрепата й за Ирак

Бившият оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс обвини България заедно със САЩ, Великобритания и Испания в накърняване на авторитета на Съвета за сигурност заради войната в Ирак. Четирите държави бяха най-твърдите привърженици на военните действия като начин за свалянето на диктаторския режим на Саддам Хюсеин.

По повод книгата си относно щетите, нанесени на световната организация от САЩ и Великобритания, Бликс заяви в интервю за Си Ен Ен: "Смятам, че авторитетът на съвета е сериозно накърнен. Той бе накърнен от три страни плюс една - САЩ, Великобритания, Испания и България, които решиха да поемат отговорността за започване на война въпреки факта, че повечето членове на съвета искаха продължаване на инспекциите. Така че всъщност те пренебрегнаха авторитета на мнозинството и създадоха диктат на малцинството".

Бликс нарече войната в Ирак "гонитба на вещици".

В дните преди началото на военните действия, Ханс Бликс настояваше да продължат проверките на оръжейните инспектори на място в Ирак, като тезата му се подкрепяше от Германия и Франция.

От българското външно министерство отказаха коментар на думите на бившия оръжеен инспектор. Бликс в момента не заема официална позиция и МВнР не е длъжно да коментира изказвания на частни лица, каза пред Дарик радио говорителят Любомир Тодоров. Той добави, че след като се проучи внимателно текста, ще може да се коментира по същество.

Споделяне

Още от Свят