Бивш ирански президент критикува хардлайнерите в Иран

Акбар Хашеми Рафсанджани

Бившият ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани разкритикува дисквалифицирането на кандидати реформатори за участие в националните избори този месец от страна на хардлайнерите, предаде Ройтерс. Така той задълбочи спора между двете фракции, отбелязва агенцията.

"Те дисквалифицираха внука на имам Хомейни, който като личност в най-голяма степен наподобява на дядо си", каза Рафсанджани, цитиран от агенция ИРНА. Той направи изявлението си на церемония по случай 37-годишнината от завръщането на Хомейни в Техеран от Франция по време на Ислямската революция от 1979 г.

Съветът на пазителите, който е съставен от духовници и юристи и изпълнява надзорни функции, включително пресяване на кандидати, изключи от участие хиляди кандидат-депутати, както и четири пети от претендентите за органа, който ще избира следващия върховен лидер на Иран, т. нар. Съвет на експертите.

Това развитие бе неуспех за умерения президент Хасан Рохани и влиятелния му съюзник Акбар Хашеми Рафсанджани, който бе президент между 1989 и 1997 г., отбелязва Ройтерс.
Сред изключените бе и Хасан Хомейни, внукът на първия върховен лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, който е в близки отношения с реформаторите.

Изборите в Иран за парламент и Съвет на експертите са насрочени за 26 февруари, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят