Бивш исландски премиер заплашен от глоба или затвор, защото не е предотвратил кризата

Бивш исландски премиер заплашен от глоба или затвор, защото не е предотвратил кризата

В Исландия върви един исторически съдебен процес - бившият премиер Гейр Хорде е изправен пред съда, защото не успял да предотврати финансовата криза. Заплашват го глоба или дори затвор, отбелязва в четвъртък Дойче Веле и прави уговорката, че това ще се случи, ако той не бъде оправдан.

Само преди четири години Гейр Хорде е на върха - той е начело на правителството, а Исландия е изпълнена с оптимизъм за бъдещето. Но не успява да избегне финансовата криза - исландската идилия приключва катастрофално.

През есента на 2008 година фалират трите най-големи банки, много от хората губят всичките си спестявания. Гневът се излива върху Гейр Хорде, който е обвинен в нехайство при неуспешните си опити да предотврати краха. Политическата кариера на Хорде се срива, той е принуден да подаде оставка.

В ролята на изкупителна жертва

Ситуацията на Гейр Хорде би могла да се влоши и още. След продължителна подготовка на 5 март в специалния съд "Ландсдомур" в Рейкявик започна съдебен процес, посветен на ролята на премиера във финансовата криза. Ако бъде признат за виновен, Хорде е застрашен от глоба или дори две години затвор.

Специалният съд "Ландсдомур" се свиква за първи път в историята на Исландия. Много наблюдатели се питат дали обвинението е юридически издържано. Хорде, който навремето оглавява управляващата дясна Партия на независимостта, е един от четиримата политици, посочени за отговорни за срива.

Бившият премиер отхвърля всички обвинения с аргумента, че никой не е могъл да предвиди мащабите на кризата. Той се чувствал като изкупителна жертва. Според Кристиян Ребхан, който е експерт по Исландия към Хумболтовия университет в Берлин, процесът бил партийно-политически.

Някои са виновни, други - по-малко

Ребхан се позовава на политическата ситуация преди процеса. В началото разследващата комисия привлича като обвиняеми още трима министри. След гласуване в парламента обаче обвиненията срещу тях са снети. Поради това Хорде обвинява лявото парламентарно мнозинство в "политически театър". Според него отговорните министри от Социалдемократическата партия, които са участвали в правителствената коалиция, също трябва да бъдат подведени под отговорност.

Финансовата криза предизвика рязко поевтиняване на исландската крона, скок на инфлацията и висока безработица.

Каквато и роля да е играл бившият премиер, отсега е ясно, че той е първият в света висш политик, изправен пред съда заради финансовата криза. Неговият процес е първият за създадения през 1905 година специален съд.

Исландия е една от малкото държави, в които политиците биха могли да бъдат съдени за нарушаване на задълженията си и за нехайство.

Исландия – пример за подражание?

Всички коментатори и блогъри, които настояват политиците да поемат лична отговорност за кризата, приветстват исландския съдебен процес. Но известният експерт по международно право проф. Кристиян Томушат е категорично против: "Няма съмнение, че висшите политици трябва да носят лична отговорност за неправилните политически решения. Но когато това става под формата на наказателно преследване, не може да бъде пример за подражание. Защото в крайна сметка отговорността за решенията в една демократична държава не се носи от една единствена личност, а от цялата изпълнителна власт."

Гейр Хорде обаче няма друг избор, освен да изчака присъдата. Може пък времето да му се притече на помощ. Откакто положението в Исландия започна да се стабилизира благодарение на заемите от МВФ и другите скандинавски държави, яростта срещу Хорде понамаля.

В последните допитвания от началото на тази година мнозинството исландци се обявяват против процеса. А общественото мнение може да повлияе на решението на съдиите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?