Бивш израелски президент осъден на 7 години затвор за изнасилване

Бивш израелски президент осъден на 7 години затвор за изнасилване

Бившият израелски президент Моше Кацав бе осъден на седем години затвор за изнасилване и други сексуални престъпления, предадоха осведомителните агенции във вторник. Той ще трябва да плати и 100 000 шекела (20 000 долара) обезщетения.

Присъдата излезе три месеца след като Кацав бе признат за виновен по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена в края на 90-те години на 20-и век, когато бе министър от кабинета, и за сексуален тормоз над две други жени, които работели за него, докато бе държавен глава в периода 2000-2007 г.

Решението не бе взето единодушно - един от тримата съдии бе против присъдата.

Кацав, който изглеждаше видимо напрегнат, пристигна в съда малко след началото на заседанието. След произнасянето на присъдата той избухна в сълзи и се разкрещя към съдиите: "Сгрешихте! Това е лъжа! Момичетата знаят, че е лъжа!".

Минималната присъда за изнасилване в Израел е четири години, а максималната - шестнайсет.

Скандалът избухна през 2006 г., след като журналист разкри как Кацав се оплакал на главния прокурор, че е изнудван от своя бивша служителка, твърдяща, че е била сексуално малтретирана от него, припомня ДПА. Четири години по-късно, след обвинения на 10 жени и контраобвинения от страна на Кацав, бившият президент бе признат за виновен в изнасилване и сексуално посегателство.

Кацав твърдеше, че е невинен и отказа да сключи извънсъдебно споразумение, което в най-лошия случай щеше да доведе до условна присъда.

65-годишният Кацав бе обвинен и във възпрепятстване на правосъдието за опита му да разговаря с една от ищците за показанията ѝ пред полицията.

Израелски вестник нарече присъдата "земетресение". Тя бе приветствана от женски правозащитни организации, които отдавна се оплакват от небрежното отношение към сексуалното малтретиране на работното място.

Роденият в Иран Кацав имигрира със семейството си в Израел през 1951 г. На 24 години той става най-младия кмет в страната и заема няколко поста в кабинети на Ликуд.

Парламентът го избра за президент през 2000 г. след изненадваща победа срещу лауреата на Нобелова награда за мир Шимон Перес.
Споделяне

Още от Свят