Бивш израелски президент осъден на 7 години затвор за изнасилване

Бивш израелски президент осъден на 7 години затвор за изнасилване

Бившият израелски президент Моше Кацав бе осъден на седем години затвор за изнасилване и други сексуални престъпления, предадоха осведомителните агенции във вторник. Той ще трябва да плати и 100 000 шекела (20 000 долара) обезщетения.

Присъдата излезе три месеца след като Кацав бе признат за виновен по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена в края на 90-те години на 20-и век, когато бе министър от кабинета, и за сексуален тормоз над две други жени, които работели за него, докато бе държавен глава в периода 2000-2007 г.

Решението не бе взето единодушно - един от тримата съдии бе против присъдата.

Кацав, който изглеждаше видимо напрегнат, пристигна в съда малко след началото на заседанието. След произнасянето на присъдата той избухна в сълзи и се разкрещя към съдиите: "Сгрешихте! Това е лъжа! Момичетата знаят, че е лъжа!".

Минималната присъда за изнасилване в Израел е четири години, а максималната - шестнайсет.

Скандалът избухна през 2006 г., след като журналист разкри как Кацав се оплакал на главния прокурор, че е изнудван от своя бивша служителка, твърдяща, че е била сексуално малтретирана от него, припомня ДПА. Четири години по-късно, след обвинения на 10 жени и контраобвинения от страна на Кацав, бившият президент бе признат за виновен в изнасилване и сексуално посегателство.

Кацав твърдеше, че е невинен и отказа да сключи извънсъдебно споразумение, което в най-лошия случай щеше да доведе до условна присъда.

65-годишният Кацав бе обвинен и във възпрепятстване на правосъдието за опита му да разговаря с една от ищците за показанията ѝ пред полицията.

Израелски вестник нарече присъдата "земетресение". Тя бе приветствана от женски правозащитни организации, които отдавна се оплакват от небрежното отношение към сексуалното малтретиране на работното място.

Роденият в Иран Кацав имигрира със семейството си в Израел през 1951 г. На 24 години той става най-младия кмет в страната и заема няколко поста в кабинети на Ликуд.

Парламентът го избра за президент през 2000 г. след изненадваща победа срещу лауреата на Нобелова награда за мир Шимон Перес.
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?