Бивш кандидат за член на ВСС оглави окръжния съд във Враца

Сотир Цацаров хока колегите си пушачи

Новият шеф на Окръжен съд-Враца Надя Пеловска-Дилкова, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък съдия Надя Пеловска-Дилкова за председател на Окръжен съд-Враца. Тя спечели гласовете на 15 от членовете на съвета срещу досегашната шефка на окръжния съд Агнеса Ставарова-Заркова. Пеловска заемеше позицията на шеф на районния съд във Враца.

Тя стана особено известна през 2011 година, когато бе предложена на парламента от неправителствения сектор като достоен и независим кандидат за член на ВСС. Депутатът от БСП Георги Божинов реши да внесе нейната кандидатура официално, а Пеловска направи много добро впечатление по време на изслушването пред депутатите. Нейната кандидатура обаче бе отхвърлена без мотиви и при това гласуване се разбра, че задкулисните договорки отново са решили съдбата на ВСС.

Досегашният шеф на окръжния съд Агнеса Ставарова-Заркова бе силна конкуренция на Пеловска. Декларации в нейна подкрепа бяха изпратили съдиите в окръжния съд и съдебните служители. Подкрепата на съдебните служители обаче явно не се хареса на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира, че те са длъжни да работят с всеки избран за председател.

Като главен проблем пред Ставарова-Заркова бе отчетено качеството на правораздаването в окръжния съд по нейно ръководство. Статистиката показва, че едва 23% от актовете на съда по гражданските и наказателни дела са били потвърдени на горната инстанция.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров реши да прави забележки на колегите си в съвета, които ходят навън, за да пушат. Повод даде гласуването за шеф на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, което премина в отсъствието на четирима членове.

"Аз не пуша, но си имам достатъчно работа, за да не съм тука. Всички, които са в коридора, пушалнята или дявол знае къде, да влязат. Ще накараме кандидатите да се откажат от участие", възмути се той.

За поста се кандидатираха досегашният зам.-ръководител полковник Максим Караджов и прокурорът от ВОП Димо Бъчваров. При гласуването Бъчваров, който бе подкрепен от Цацаров, събра 12 гласа в своя полза и само един не му достигна, за да бъде избран. Това е рядко срещана ситуация във ВСС, при която се стига до провал на подкрепен от Цацаров магистрат.

Споделяне

Още от България