Бивш конституционен съдия: Без промяна в закона, снимането в секциите е невъзможно

Според Томислав Дончев видеонаблюдението трябва да се позволи

Бивш конституционен съдия: Без промяна в закона, снимането в секциите е невъзможно

"Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса по броене на бюлетините, то не може да бъде осъществено". 

Това каза пред Нова тв бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров. Извънпарламентарните партии и президентът Румен Радев се обявиха за видеонаблюдение на броенето на бюлетините, но управляващите не предвидиха такава възможност в законопроекта, който внесоха миналата седмица. 

Според проф. Пламен Киров неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много. 

"Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия", посочи той. 

По думите му ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чийто брой е ограничен до 35.

"Това е решение на парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават", добави проф. Киров. 

Дончев: Видеонаблюдението е добра практика

"Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната", каза пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. 

Мнението му идва на фона на това, че през последните дни други ръководни кадри на ГЕРБ търсеха всевъзможни доводи срещу онлайн излъчването. Председателят на парламента Цвета Караянчева и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова дадоха като аргумент срещу идеята това, че в някои населени места няма интернет.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов пък твърди, че човешкото лице представлява лични данни и това може да е проблем пред видеонаблюдението.

Сега Дончев посочи, че според него трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише процеса с телефона си. "Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност", каза той. Вицепремиерът обаче подчерта, че от парламента зависи дали в закона ще бъде изрично позволено видеонаблюдението на броенето. 

"Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия", добави Дончев.

Гласуването по пощата и "подводните камъни"

"При този вид гласуване "подводните камъни": са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота", посочи Дончев.

Преди няколко дни той обяви, че има "принципна симпатия" към електронното гласуване и гласуването по пощата, но според него няма как тези варианти да се въведат за два-три месеца за предстоящия парламентарен вот. По-късно от ГЕРБ се обявиха против въвеждането на вот по пощата за предстоящите избори. 

"Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува", каза още Дончев във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България