Бивш ковчежник на БСП и член на младежкото ДПС са новите зам.-финансови министри

Доскорошният член на ръководството на БСП и ковчежник на партията Кирил Желев е назначен за заместник-министър на финансите от квотата на БСП. Това стана ясно в петък, след като премиерът Сергей Станишев каза в отговор на журналистически въпрос, че вече е подписал заповедите за назначение на двама зам.-финансови министри – от квотата на БСП и на ДПС.

Вторият зам.-министър е Атанас Кънчев, член на младежката организация на ДПС.  Той е на 31 години и е преподавател в Финансово-стопанския институт в Свищов.

Новоназначените заемат местата на подалия оставка преди три месеца Георги Кадиев, излъчен от левицата, и на Нахит Зия от ДПС, който преди половин година претърпя тежка катастрофа и не може да изпълнява функциите си.

Кирил Желев бе председател на бюджетната комисия в 37-то Народно събрание (при управлението на Жан Виденов). Той е завършил някогашната Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ). В БСП бе известен като партиен ковчежник. Считаше се за близък до кръга в левицата около Красимир Премянов.

Желев вероятно ще отговаря за ресорите на Кадиев – приходната агенция и митниците. Кънчев взема ресора на Зия – хазарта и финансовото разузнаване., докато то още е под шапката на финансовото министерство.

Премиерът обеща да бъдат подготвени и другите назначения на вакантните зам.-министерски постове – още едно във финансовото министерство, в икономическото ведомство, във вътрешните работи, на политиката при бедствия и аварии.

Споделяне

Още от България