Бивш македонски министър следял политици заради българофилство

Бивш министър следял Любчо Георгиевски, Борис Змейковски и Доста Димовска заради българофилство, разкриват източници от комисията за лустрация в Македония, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Бивш министър на вътрешните работи, сега професор в Правния факултет в Скопие, който завчера бе лустриран от Комисията за установяване на фактите като човека, който наредил в началото на деветдесетте години да бъде следено движението и комуникациите на лица по идеологическо-политическа и партийна линия, е подписал заповедите за следене на лидерите на тогавашната ВМРО-ДПМНЕ.

 

Професорът, според това което са разгледали членовете на комисията като информации, бележки, заповеди, е наредил следенето на лица от партията с различни политически виждания в над 15 досиета.

 

Сред тях е и лидерът на тогавашната опозиция Любчо Георгиевски като председател на ВМРО-ДПМНЕ, и неговите най-близки сътрудници, разкриват източниците.

 

Следенето на движението и на комуникациите се извършвало с мотива "българофилство".

 

Тогавашната най-голяма опозиционна партия е управляващата днес ВМРО-ДПМНЕ. Неин тогавашен лидер е Любчо Георгиевски, а нейни първи кадровици са Борис Змейковски и Доста Димовска, припомня "Дневник".

 

В досиетата няма доказателства само за следенето на писмата, но има и наредби за следене на движението на хората, използване на сътрудници на службите, подслушване на апартаменти, телефонни линии и други подобни неща.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?