Бивш македонски премиер оглавява българската мисия в Скопие?

Бившият македонски министър-председател Любчо Георгоевски, който е и български гражданин, може да стане посланик на страната ни в Скопие от септември. Това става ясно от отворено писмо на Георгиевски до българските и македонските медии по повод изразената от него подкрепа на кандидатурата на бизнесмена Кирил Пендев за кмет на Благоевград. Писмото бе разпространено в понеделник от Македонската информационна агенция МИА, цитирана от БТА.

Георгиевски е почетен председател на ВМРО – Народна партия, отцепена от ВМРО-ДПМНЕ. 

Когато в някоя държава се насрочват парламентарни и местни избори, политическите  партии се  надбягват в своите кампании да внесат колкото се може повече реномирани чуждестранни политици, казва в писмото си Георгиевски. Така е и в Република Македония  - и ВМРО-ДПМНЕ, и СДСМ  внесоха известни чуждестранни политически имена, които да похвалят техните кампании и да призоват народа да гласува за тях, продължава бившият македонски премиер в своето изявление. Той подчертава, че в останалите европейски страни тази практика е по-голяма и дори актуални премиери се явяват в  кампаниите на други държави.

Само в този контекст може да се коментира моето заставане в подкрепа на г-н  Кирил Пендев, подчертава Георгиевски.

Той каза, че не му е ясно защо македонските медии хвърлят прах за нещо, което, според него, е обичайно и в Македония, и в европейските демокрации. 

Ако за това се написаха толкова много коментари, какво ли може да очаквам да напишат на 1 септември, когато чуят, че съм назначен  за посланик на Република България в Македония, посочва бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в съобщението за медиите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?