Бивш македонски премиер стана български гражданин

Бивш македонски премиер стана български гражданин

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО - Народна партия Люпчо Георгиевски е получил българско гражданство близо месец преди парламентарните избори в Македония, които се проведоха на 5 юли тази година, съобщиха информационните агенции. Партията на Георгиевски влезе в 120-членния македонски и той ще бъде едновременно и македонски, и български гражданин, депутат в него.

Георгиевски е кандидатствал за българско гражданство по надлежния ред още в края на миналата година и е изчакам съгласуването на документите във всички български ведомства. Документът за гражданство е подписан от вицепрезидента Ангел Марин, в чиито правомощия е даването на българско гражданство, както и амнистирането на осъдени лица. За българското гражданство на бившия македонски премиер потвърдиха от прессекретариата на президентството.

Адресната регистрация на Георгиевски като български гражданин е в Благоевград, а в молбата си до българското президентство той е посочил, че родителите му са с български произход и е дал за това документи, извадени от Агенцията за българите в чужбина. Македонската му регистрация е в Скопие. Самият Георгиевски е роден през 1966 г. в Щип.

Георгиевски бе министър-председател на Македония в края на 90-те с дясно ориентиран кабинет, съставен основно от ВМРО-ДПМНЕ. Той бе един от основателите на партията след отделянето на страната от Югославската федерация. След дълбоко разцепление във ВМРО-ДПМНЕ той се отдели и основа ВМРО – НП.

На последните избори най-много места в парламента спечели ВМРО-ДПМНЕ с лидер Никола Груевски. В момента текат сложни преговори за съставяне на правителството, като ВМРО-НП вероятно няма да участва в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?