Бивш министър на Апартейда осъден 5 години затвор

Бившият южноафрикански министър на законността и реда от времето на Апартейда Адриаан Влок бе осъден в петък на 5 години затвор ефективно и още пет условно след като се призна за виновен за организиране на опит за убийство на активист срещу режима.

Други четирима души висши представители на силите за сигурност в страната по това време също получиха условни присъди след като се признаха вината си. Трима полицаи с по-ниски чинове получиха по 4 години затвор условно.

Обвиняемите се признаха за виновни в опит за убийство на бореца срещу Апартейда Франк Чикане през 1989 година чрез поставяне на отрова в бельото му. Сега Чикане е съветник на президента Табо Мбеки.

По време на процеса потърпевшият заяви, че не е иска да види как тези мъже влизат в затвора. Влок получи прошка от Чикане след като през 2006 година по стар християнски обичай изми публично неговите крака в търсене на покаяние.

ББС коментира, че процесът може да може да отвори старите рани в южноафриканското общество. Докато висшият съд произнасяше присъдите, пред сградата се състояха два протеста. Едните призоваваха за справедливост за жертвите на Апартейда, а другите - Влок да бъде съден и за още нарушения на човешките права по време на режима продължил от 1948 до 1994 година.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?