Бивш министър на ДПС отрече да е виновен за еконарушенията на Калиакра

Джевдет Чакъров, сн: БГНЕС

Обхватът и защитата на зоните от екомрежата "НАТУРА 2000" са научна разработка и са одобрени и от експерти на Европейската комисия. Това обясни настоящият депутат от ДПС и бивш министър на екологията в правителството на Сергей Станишев Джевдет Чакъров пред БНР във вторник.

Ден по-рано той беше нарочен от прокуратурата за основен виновник за кашата със защитената зона "Калиакра". В качеството си на министър на околната среда и водите през 2007 г. той е издал заповед за определянето на площта на понто-сарматските степи, които са обект на защита в зоната. Според Върховната административна прокуратура площта, определена със заповедта на Чакъров, била по-голяма от реално заеманата от тези степи. На базата на това заключение прокуратурата реши да атакува част от заповедта на настоящия екоминистър Нено Димов, с която за две години се забранява земеделието в степните райони. Не стана ясно как точно държавното обвинение е стигнало до извода, че територията на степите е определена неточно. В същото време Димов обяви, че експерти тепърва ще проверяват на място кои територии точно са обхванати от степите.

"Защитените зони по "НАТУРА 2000" са научна разработка. Те са направени на базата на две директиви на Брюксел – за местообитанията и за птиците. Тези територии бяха изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. Тези зони като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи", коментира Чакъров. Той припомни, че след изготвянето на предложенията за заповеди за зоните, те са били потвърдени от научен колектив на БАН, а след това документите са одобрени от Националния съвет за биологично разнообразие. "След това списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти", добави депутатът от ДПС.

До настоящата каша с "Калиакра" се стигна, след като Европейската комисия осъди България за нарушаване на правилата за опазване на защитените зони. Причина за делото срещу страната бяха построените голф игрища и ветрогенераторни паркове в района на Калиакра, за които не е направена комплексна оценка за въздействието. Със забраната на земеделието и строителството в зоната правителството се надява да избегне плащането на глоби от по 20 хил. евро на ден заради нарушението. Настоящият екоминистър Нено Димов заяви, че случващото се е бомба, заложена от правителството, в което участва Джевдет Чакъров. Депутатът от ДПС отговори, че проблемните проекти трябва да бъдат проверени, за да се види дали е спазен законът.

"Аз съм изпълнявал задълженията си като министър. Който и да е било министър в този период, би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни-членки на Европейския съюз. Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки. Апелът ми е всеки да си свърши работата", каза депутатът от ДПС. Той добави, че в момента трябва да се търси "най-балансираното" решение, а на заинтересованите страни да се дава повече информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес