Бивш министър обвини Буш, че търсел претекст за нападението в Ирак

Бивш високопоставен служител от администрацията на Джордж Буш обвини американския президент, че е започнал да подготвя нахлуването в Ирак веднага след встъпването си в длъжност, още преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г., за които администрацията твърди, че са променили стратегическата перспектива.

Преди да бъде уволнен миналата година, Пол О'Нийл беше министър на финансите и член на влиятелния Съвет за национална сигурност. Той каза, че Джордж Буш упорито е търсел извинение, за да свали Саддам Хюсеин и никога не е разполагал с доказателства, че иракският ръководител е имал оръжия за масово поразяване.

Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон съобщава, че твърденията на О'Нийл, направени в поредица от интервюта, които съвпадат с публикуването на книга за Белия дом, са най-силната критика на бивш държавен служител срещу администрацията на Буш.

В неделя британският премиер Тони Блеър заяви в интервю за Би Би Си, че не знае дали изобщо ще бъдат открити иракски оръжия за масово унищожение.

Членовете на американския кабинет защитиха Буш от нападките на Пол О'Нийл, според когото заседанията на кабинета, ръководени от Буш, били като на "сляп човек в стая, пълна с глухи".

Министърът на търговията До Евънс, който е дългогодишен приятел на Буш и беше шеф на кампанията му през 2000 г., оспори това твърдение.

"Той (президентът) ръководи заседанията, задава твърди въпроси. Той обича да спори", каза Евънс пред Си Ен Ен.

"Той обича да има дебат. Той смята това за много здравословно, много конструктивно. Често той взема решение когато съветниците му са разделени по един и същи въпрос", посочва Евънс.

Администрацията на Буш твърди, че смяната на режима в Ирак е била политика на САЩ още от 1998 г., когато президент беше Бил Клинтън. Оттам също така посочват, че разполагат с кризисни планове за много от горещите точки на планетата.

За мен понятието за изпреварващ удар, което дава на САЩ едностранно право да правят каквото решат, е наистина огромен пирует, казва О'Нийл в интервюто си.

"Ние не се вслушвахме в налудничавите му идеи (на О'Нийл) докато беше в Белия дом, защо трябва да започнем да го слушаме сега?", каза висш служител, който отказа да коментира каква е била реакцията на Буш във връзка с атаките на бившия му министър.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелан заяви: "Ние оценяваме високо работата на О'Нийл, но не е наша работа да даваме коментари на книги".

Споделяне

Още от Свят