Бивш министър: Жив съм, здрав съм – на разположение на прокуратура

Бивш министър: Жив съм, здрав съм – на разположение на прокуратура
Бившият министър на здравеопазването в тройната коалиция Евгений Желев даде показания в сряда по разследването на злоупотребите в онкологията. Настоящият депутат от БСП престоя повече от час в сградата на полицията, а на излизане прокурор Пламен Панайотов го похвали за съдействието.

Жив съм, здрав съм, тук съм – на разположение на прокуратурата съм, заяви Желев пред чакащите го репортери. Искаха да разберат данни за това, на което съм бил свидетел в онкологията. Направените от нас проверки не установиха никакви нарушения, добави Желев, който не се притеснява, че може да бъде обвинен заедно с бившата шефка на болницата Петранка Троянова.

Разследването там започна след постъпили сигнали от пациенти и организации за защита правата на онкоболните. През пролетта в здравното заведение бе извършен обиск, а малко по-късно Троянова бе отстранена от поста по искане на прокурор Пламен Панайотов. След това ѝ бе повдигнато обвинение за длъжностни престъпления.

Това не попречи на Троянова да кандидатства и да спечели конкурса за нов шеф на болницата, поради което се наложи да бъде отстранявана още веднъж.

Освен срещу нея, прокуратурата води досъдебни производства за престъпления по служба срещу длъжностни лица от здравното министерство и срещу персонала на болницата.

Въпреки че на този етап Евгений Желев е само свидетел, не е изключено да му бъде повдигнато обвинение, защото е бил принципал на здравното заведение и е трябвало да осъществява контрол върху него.

До момента разследването е установило, че на пациенти под упойка са предоставяни за подписване документи, с които те е трябвало да изразят своите изрични предпочитания операцията да бъде извършена от определен лекарски екип. Така вместо да се възползват от правото си на безплатно здравеопазване, в несвяст те са били принуждавани да плащат между 700 и 1400 лева за избор на екип. Констатирани са и големи пропуски при воденето на счетоводство в болницата.

По случая предстоят разпити на още около 20 длъжностни лица, след които са предшественикът на Желев – Радослав Гайдарски шефката на НЗОК Румяна Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България