Бивш митнически инспектор и намерена "тетрадка" съживиха случая "Мишо Бирата"

Инспекторът Спас Шопов: "Ваньо Танов ми каза да не закачам хора на Борисов"

Вальо Танов. Сн. БГНЕС

Бившият директор на митническия инспекторат Спас Шопов разкри във вторник, че е бил предупреден от тогавашния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов да не закача служители, които са приятели на премиера Бойко Борисов. Спасов разкри това във вторник пред временната парламентарна анкетна комисия по скандала "Мишо Бирата".

В същото време председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) обяви, че комисията е намерила и производствената тетрадка на акцизния склад на фабриката за бира "Леденика" в Мездра, от която става ясно, че там са се произвеждали десетки тонове спирт без акциз. Митниците не са приложили това доказателство пред съда, който е решил впоследствие да върне лиценза на склада. Показанията на Шопов, който е освободен от митниците по времето на Танов, и тетрадката, намерена от Йордан Цонев, вдъхнаха нов живот на поувехналия скандал "Мишо Бирата".

През януари 2011 година вестник "Галерия" пусна аудиозапис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. В него се чува, как премиерът обяснява, че е "поел ангажимент" да не закача Мишо Бирата, имайки предвид собственика на пивоварната "Леденика" Михаил Михов.

Митниците отнемат лиценза за акцизен склад на пивоварната при проверка в края на 2009 година, но впоследствие съдът отменя тяхното решение.

"Подробност" е, че митниците дори не си правят труда да изпратят свой процесуален представител на делото, а представител на Мишо Бирата на делото е съветникът по правните въпроси на президента Георги Първанов Сашо Пенов. Впоследствие се разбра, че Мишо Бирата се е познавал и с Бойко Борисов, и с Георги Първанов.

Реакцията на Първанов бе отстраняването на Сашо Пенов, а Борисов вече трета година обяснява, че митниците всъщност са отнели лиценза на фабриката. Това, според него, доказва, че не е оказвал натиск върху службата, въпреки очевидното му послание към Танов.

Прокуратурата проведе кратко разследване и не намери доказателства за злоупотреба с власт от страна на Бойко Борисов. После не се намериха и виновни за изтичането на записите от СРС в публичното пространство. И Борисов, и Танов твърдят упорито, че записите са манипулирани.

Ново развитие

Новото развитие по случая, много енергично подхванат от БСП и ДПС след идването им на власт, се състои в намерената производствена тетрадка на "Леденика", за която говори Йордан Цонев. Във вторник депутатът от ДПС обяви, че производствената тетрадка съдържа данни за произведени 65 586 литра спирт с алкохолни градуси между 49 и 65, за което лицензираният склад няма разрешение и съответно не е платен акциз.

Тетрадката е единствения документ, който е липсвал в документите за "Леденика", които са предадени от Агенция "Митници" в Народното събрание. Тетрадката не е приложена и по случая "Леденика".

Според Цонев това е "укриване" на ключов документ, който доказва, че в акцизният склад се е извършвало производство на алкохол с неплатен акциз.

Заседанието във вторник имаше за цел "да подгрее" публиката за изслушването на Ваньо Танов, което предстои. Йордан Цонев обяви в аванс, че ще зададе въпрос на Ваньо Танов за "укритата" тетрадка.

"Внимавай с хората на премиера"

Внимавай кои хора предлагаш за наказание, да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, че тогава и двамата ще си ходим, е казал бившият директор на агенция "Митници" Ваньо Танов на шефа на митническия инспекторат Спас Шопов през 2009 година. Това Шопов каза на депутатите във вторник. Бившият инспектор, махнат от митниците по времето на Танов, разказа за своя разговор с шефа си, който се е провел малко след акцията в Мездра.

Шопов отишъл да говори с Танов, искайки му да бъде пуснат в малко по-дълга отпуска.

Ваньо Танов му казал, че не може да го пусне в дълга отпуска, защото в службата предстоят реформи и съкращения. По думите на Шопов към момента на разговора всички в митниците "жужели като в кошер" за случката в Мездра. Той обясни, че на инспектората не е възлагана проверка на този случай, но "било публична тайна", че е имало обаждане от премиера във връзка с проверка на мобилна група" във фабриката за бира. Шопов обясни дори, че по-"разкрепостените" митничари залагали кой ще си ходи пръв.

По време на разговора Танов казал на шефа на инспектората да внимава с дисциплинарните наказания на приятели на премиера, а Шопов го питал на свой ред дали е имало и случаи, в които не е знаел кого наказва и е наказал някой.

По темата за Мездра Ваньо Танов казал следното: "Знаеш ли какъв е проблемът на хората, които са богати? Не желаят, когато си плащат, да бъдат притеснявани". Самият Шопов обясни, че е бил изненадан от действията на ръководството на митниците, защото лицензът на склада е бил отнет само въз основа на "един доклад и три (митнически) протокола". В същото време обаче уточни, че ръководителят на мобилната митническа група в Мездра е бил най-опитният и знаещ митничар.

Ваньо Танов – "жестоко намачкан"

Шопов обясни, че е питал Танов за собственика на ударения склад в Мездра и той му обяснил, че се казвал Михаил, но не се сетил за цялото име и казал, че е бил президент на Федерацията по баскетбол. Това отговаря на профила на Мишо Бирата. Танов споделил, че нарича премиера "генерала" и признал, че той така го записал и в телефона си. После казал на Спас Шопов, че Борисов "жестоко го е намачкал за проверката" в Мездра.

Въпросният "много подготвен" служител на митниците Иван Манев, участвал в проверката в Мездра, е уволнен десетина дни след това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?