Бивш монголски президент е осъден на 4 години затвор за корупция

Бившият монголски президент Намбарийн Енхбаяр, признат за виновен в корупция, е осъден на 4 години затвор и конфискуване на имущество на стойност 25 милиона тугрика (18 660 долара), съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Първоначалната седемгодишна присъда бе намалена с три години. Заедно с бившия държавен глава за виновни в корупция и превишаване на пълномощията бяха признати още четирима бивши министри и един бизнесмен.

 

Защитата на Енхбаяр разполага с 14 дни, за да обжалва присъдата. "Резултатът от процеса ще покаже дали Монголия е истински демократична страна. Държавните прокурори изопачиха
истинските факти, за да ме смачкат чрез съд по политически причини. Те представляват старите времена. Не се боя от никого ище се боря за справедливост и за нова Монголия", заяви Намбарийн Енхбаяр след тридневното съдебно заседание.

 

Активисти от неговата Монголска народнореволюционна партия (МНРП) протестираха срещу съдебното решение, дори влязоха в сблъсъци с полицията.

 

Шумният процес бе излъчван на живо от телевизиите в Монголия. Делото може да предизвика широк отзвук в обществото, дори да повлияе върху политическата ситуация в страната.

 

Още преди да започне процесът, представители на МНРП заявиха, че ако лидерът им бъде осъден, може да преразгледат решението си за коалиционен кабинет с Демократическата партия на Монголия, победителка в изборите на 28 юни.

 

Франс прес отбелязва, че Енхбаяр е признат за виновен в присвояване на дарения за местен манастир. Монголия е на 120-о място сред общо 182 държави в класацията за корупция на
"Трансперънси интернешънъл", което я поставя наравно с държави като Бангладеш, Иран и Казахстан.

Споделяне

Още от Свят