Бивш началник на армията на Израел ще е конкурент на Нетаняху

Бившият армейски генерал Бени Ганц

Бившият армейски генерал Бени Ганц даде начало на кампанията си за парламентарните избори в Израел на 9 април, съобщи Франс прес.

Пред хиляди свои привърженици, събрали се в Тел Авив, 59-годишният Ганц представи за пръв път предизборната си програма.

Той отхвърли категорично идеята за оттегляне от анексираното от Израел Голанско плато, от долината на р. Йордан на окупирания Западен бряг и от анексирания Източен Ерусалим, който палестинците искат да бъде столица на тяхната държава.

Той заяви, че ако спечели вота на 9 април, ще състави правителство, което ще "осуети всички заговори на президента (на Иран Хасан) Рохани". Ганц, който бе началник на генералния щаб на израелската армия от 2011 до 2015 г., се закани да действа с военни средства във всеки смисъл на думата.

Ганц се наложи като най-сериозния съперник на премиера Бенямин Нетаняху, който прекара 13 години на власт.

"Самата идея, че министър-председател може да упражнява власт, докато срещу него има повдигнато обвинение, ми изглежда абсурдна", заяви Ганц.

"Аз съм чист, не дължа нищо никому и моето правителство ще покаже нулева толерантност към всяка форма на корупция", увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?