Бивш началник на словашката полиция е под стража във връзка с убийството на Ян Куциак

Бившият началник на словашката полиция Тибор Гаспар

Специален съд нареди бившият началник на словашката полиция Тибор Гаспар да бъде поставен под стража във връзка с извършеното през 2018 г. убийство на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, предаде ДПА.

Бившите ръководители на няколко полицейски управления също бяха поставени под стража заради опасения, че могат да опитат да сплашат свидетели.

Не се съобщават повече подробности за деяния, в които прокуратурата или съдът обвиняват бившите полицаи. Но те бяха обвинени многократно в медийни публикации, че са позволили корупционни схеми в полицията.

Твърди се, че полицията е уведомявала влиятелни бизнесмени за разследвания за корупция срещу тях. Твърди се, че милионерът бизнесмен Мариан Кочнер, който бе обвинен като поръчител на убийството на Куциак, е уреждал полицаи да следят разследващи го журналисти със знанието на техните началници.

Кочнер бе оправдан през септември по делото за поръчковото убийство заради липса на доказателства. Прокуратурата обжалва съдебното решение.

Твърди се, че той системно е подкупвал и изнудвал съдии и прокурори, за да бъде оправдан в редица дела за измама, по които е бил обвиняем.

Споделяне

Още от Европа