Бивш норвежки премиер е новият шеф на НАТО

Йенс Столтенберг

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг е новият генерален секретар на НАТО, съобщиха световните агенции.

Столтенберг ще встъпи в длъжност на 1 октомври 2014 г., когато изтича мандатът на сегашния генерален секретар Андерс Фог Расмусен.

 

Столтенберг, който е на 55 години, беше избран да оглави НАТО на днешното заседание на посланиците на страните в алианса.

 

Андерс Фог Расмусен коментира в Туитър, че Столтенберг е "правилният човек" да оглави НАТО и добави, че украинската криза е показала необходимостта алиансът да има силно ръководство.

 

55-годишният Столтенберг бе начело на левоцентристко правителство до миналия октомври.

 

Йенс Столтенберг е икономист по образование и продължава да ръководи главната опозиционна Работническа партия. Освен това е един от двамата специални пратеници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по проблемите на климатичните промени. Той спечели общественото мнение в Норвегия с призива да се противодейства с повече демокрация и повече толерантност на екстремизма, проявен от масовия убиец Андерс Брайвик, който уби 77 души на 22 юли 2011 г., посочва АФП.

 

Столтенберг бе премиер 10 години, в които изгради тесни връзки със съседна Русия. Според норвежки медии това е фактор в негова полза в разгара на кризата между НАТО и Русия заради Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?