Бивш областен управител на Добрич от ДПС арестуван за неизгодни замени

Полицията задържа в понеделник бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС). Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че срещу него е повдигнато обвинение за извършени неизгодни замени на територията на Община Шабла.

Заедно с Хаджиев е задържан и Пламен Ганев, бивш директор на дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” към областната управа на Добрич.

През февруари 2009 г. двамата в качеството им на длъжностни лица са нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да е налице представен документ за извършено плащане с компенсаторни документи.

Целта на престъпната схема била поставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти в област Добрич. По първоначални данни имуществените вреди възлизат на 166 344 лв, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата са задържани за 24 часа.

Сегашният министър на земеделието Мирослав Найденов съобщи през юли миналата година, че дни преди парламентарните избори Хаджиев е извадил от държавния горски фонд около 300 декара на първа линия на морето, които са били дадени без пари на вилното селище "Русалка". Селището е собственост на семейството на бизнесмена Николай Банев, притежаващ значителни туристически активи, “АКБ Форест“ и др.

Срещу Хаджиев бе подаден сигнал до премиера и вътрешния министър през август миналата година от граждански сдружения, които протестираха срещу проекта "Алея първа" във Варна. Неправителствените организации поискаха незабавни действия на властите и срещу бившия областен управител на Варна Христо Контров от квотата на ДПС. Случаят бе свързан с продажбата на голяма част от варненската морска градина. Сделката също се проверява от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България