Бивш перуански президент осъден на 25 години затвор

Бивш перуански президент осъден на 25 години затвор

Бившият перуански президент Алберто Фухимори бе осъден на 25 години затвор по обвинения, че е поръчвал убийства и отвличания, съобщиха световните агенции.

В края на 15-месечния процес срещу него съдът го призна за виновен за 25 убийства по време на конфликта с лявата партизанска групировка “Сендеро луминосо” през 90-те години на миналия век. Според съдията за вината на Фухимори има безспорни доказателства.

След произнасянето на съда бившият перуански президент обяви, че ще обжалва присъдата. Според него обвиненията срещу него са пресилени и са мотивирани от желание за мъст.

Фухимори бе признат за виновен и по обвинението, че е поръчал отвличането на журналист и бизнесмен. По време на процеса се проведоха 150 съдебни заседания и бяха разпитани 80 свидетели, съобщи ББС.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" привества присъдата и я определи като историческа.

Фухимори вече излежава шестгодишна присъда, след като бе осъден през 2007 година по няколко отделни обвинения за узурпиране на власт.

Алберто Фухимори е син на японски преселници в Перу и управлява държавата от 1990 г. до 2000 г. Той бе свален от власт след скандал за корупция, в който бе замесен и шефът на неговите тайни служби. След това прекара пет години в Япония. При пристигането си от Япония в Чили през ноември 2005 г. Фухимори бе арестуван.

Той все още е много популярен сред перуанците, които смятат, че е спасил държавата от бунтовниците и икономическия колапс.

Споделяне

Още от Свят