Бивш полицай обвини президента на Филипините, че нареждал извънсъдебни убийства

Родриго Дутерте

Пенсиониран полицай във Филипините твърди, че президентът Родриго Дутерте, когато е бил кмет, му е нареждал или плащал на него и на други членове на "наказателни отряди" да убиват престъпници и опоненти на властите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред убитите по този начин са цяло семейство и критично настроен към властите журналист.

Бившият полицай Артуро Ласканас и групата му, със съгласието на Дутерте, застреляли заподозрян похитител на хора заедно с бременната му жена, младия му син, тъста му и още двама души. През 2003 г. по този начин бил убит и радио коментаторът Хун Пала, критик на кмета Дутерте. После убийците получили финансови възнаграждения от кмета.

Твърденията на Артур Ласканас бяха представени на пресконференция на адвокати правозащитници в Манила. Според тях обвиненията на бившия полицай могат да бъдат основание за импийчмънт на президента Дутерте.

Президентската канцелария засега не е коментирала тези твърдения.

Новите твърдения на Ласканас противоречат на предишни негови изявления на слушания в Сената м.г., когато той отрече да е участвал в извънсъдебни убийства в южния филипински град Давао. Днес той заяви, че е имал угризения на съвестта, заради които е решил да разкрие ролята си в тези престъпления.

По-рано Дутерте винаги е отричал обвиненията, че стои зад незаконни убийства на заподозрени по време на жестоките хайки на неговото правителство срещу наркоманията.

Смята се, че в тези хайки са убити над 7000 души - главно наркомани и дребни търговци на дрога, след като той пое властта през юни.

Хайките са продължение на неговата кампания срещу дрогата в качеството му на кмет на Давао. Те предизвикаха сериозна тревога у САЩ, други западни правителства и правозащитници от ООН.

В поредица от речи Дутерте съветваше полицаите да се защитават, ако заподозрени наркомани и наркотърговци отвръщат със сила на полицейските мерки и открито заплашваше със смърт наркобосовете и търговците на дрога.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят