Бивш полицай в Норвегия получи 21-годишна присъда за корупция и дрога

Бивш полицай в Норвегия получи 21-годишна присъда за корупция и дрога

Бивш офицер от полицията в Норвегия беше осъден на 21 години затвор по обвинения за тежка корупция и контрабанда на наркотици, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Районният съд в Осло реши, че пенсионираният 60-годишен Ейрик Йенсен е виновен, че е подпомагал контрабандната мрежа в продължение на повече от 10 години, като ѝ е предоставял информация за персонала и намеренията на полицията и митниците. Той вършел това с кодирани тестови съобщения по телефона и в замяна получавал пари.

Друг обвиняем по делото – Гермунд Капелен, призна, че е организирал вноса на тонове хашиш и бе главен свидетел на обвинението. Той получи 15-годишна присъда.

Йенсен получи най-тежката възможна присъда за престъпления от този вид според законите на Норвегия. Съдията отбеляза, че бившият полицай съвсем съзнателно се е поставил в услуга на наркотрафикантите в "най-големия наркопроцес в правната история на страната".

Йенсен бе арестуван по време на служебно дежурство през февруари 2014 г. във връзка с разследването на наркомрежата. Той обаче не се призна за виновен и смята да обжалва присъдата.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?