Бивш полицейски шеф поиска закон за борба с тероризма

Пореден закон - за борба с тероризма, предложи бившият шеф на полицията, а сега съветник в комисията по вътрешен ред о.з. ген. Васил Василев. Предложението му е част от дебата, започнат от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, с нови промени в законодателството да се позволи на полицията да арестува всеки хванат с взрив, и да бъде съден за тероризъм. Според главния прокурор Никола Филчев това е невъзможно по сегашния Наказателен кодекс. Самият той пък е инициатор да се направи специален закон за борба с организираната престъпност.

За да се защитаваме от тероризма, трябва да се мисли за Закона за борбата с тероризма, каза в интервю за Би Ти Ви ген. Василев. Там ще влязат много текстове и за взрива, и за оръжието, и за прането на пари и за миграционните потоци, за много неща, които могат да съпътстват, да финансират тероризма", каза той.

Според него през ХХІ век, светът ще е изправен пред най-страшния си враг - тероризма. "Всеки може да бъде терорист, да извърши терористичен акт, затова започваме да работим по механизми за самозащита. За защита на всички не само на държавни служители. Моето мнение е че, за да вървим наред, за да можем да ударим тероризма, да се защитаваме от тероризма трябва да се мисли за Закона за борбата с тероризма, каза Василев.

Този закон трябва да засегне и сферата на организираната престъпност, посочи още той. Според Василев това е сферата на организираната престъпност, която разполага с много пари. Терористите в Афганистан се финансираха от наркотрафик, посочи Василев.

Много пъти, докато аз бях директор на полицията, ръководството на МВР е залавяло служители, които са били "чадър" за организираната престъпност, призна още генералът.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?