Бивш помощник държавен секретар на САЩ: България сама решава дали да се върне под руски контрол

Даниел Фрийд, снимка БГНЕС

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия, коментира пред БНР Даниъл Фрийд, който е бивш помощник държавен секретар на САЩ в периода 2005-2009 година. Той отговаряше за европейските и евразийските въпроси.

"Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва "маскировка" и натиск да накара Запада да приеме руски контрол върху Украйна и връщане на руския контрол върху други държави от Централна и Източна Европа. Не трябва да го позволяваме. Трябва също да сме готови да работим и да преговаряме с Русия, ако Путин иска да се решават истински проблеми на сигурността, а не за тези, които си измисля. Ето защо трябва да сме едновременно твърди и склонни на разговори с руснаците... От България зависи дали тя ще е сред тях. Важно е какво България иска. Няма да разполагаме нищо в България, без тя да го одобрява. Но администрацията на Байдън обяви вече, че ще работи в тази посока, ако е необходимо, и ще се консултира с НАТО и с всички държави от Букурещката деветка", казва Фрийд.

По думите му САЩ вече са направили своето редложение към Русия - обсъждане на ограничаване на въоръжението и прозрачност при ученията. По всичко личи, че Русия ще продължи да поддържа твърдия тон и ограничен военен конфликт е много вероятен в краткосрочен план.

Той казва, че по време на преговорите Западът е трябвало да реши дали да запази позицията си за сигурността и суверенитета на всички държави, които се появиха след разпадането на Съветския съюз, или да приемем исканията на Путин за руска доминация.

“В случая съюзниците останаха непоклатими. Трябва да очакваме провокациите на Путин да продължават, което означава, че ще се изправим и пред още по-трудни изпитания", каза той
Фрийд казва, че първият измислен проблем е, че разширяването на НАТО по някакъв начин застрашава Русия.

“Няма такова нещо. След присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към НАТО през 1997 година Съединените щати започнаха да изтеглят силите си от Европа, а не да увеличават контингента си. Разширяването на НАТО направи Европа толкова стабилна, колкото не е била през целия ХХ век. Вторият измислен от Путин проблем е, че някакси Украйна не съществува като държава. Казва, че украинците не заслужават своя държава и че са част от Русия. И че ако Украйна въобще съществува отделно, ще е като малък брат, който признава контрола на Русия. Украинците не са съгласни. Те доказаха, че са държава и опитите на Путин да елиминира Украйна като такава са част от тъмната страна на руското империалистическо мислене. Това също е измислен проблем. Измислен проблем е още, че Съединените щати са отговорни за това, че украинците се съпротивляват срещу руския контрол. Украинците го правят, защото вярват в своята държава не по-малко, отколкото българите вярват в България. И имат право - патриотизмът е добро нещо, но не и национализмът“, казва дипломатът.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?