Бивш председател с агентурно минало ще е “лицето“ на Лекарския съюз пред света

Андрей Кехайов

Бившият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов е предложен за координатор на международния отдел на съсловната организация и ще бъде нейно лице пред международните партньори. Завръщането в организацията на Кехайов, който през 2012 година беше осветен от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност с псевдонима “Жеко“, предизвика възмущение сред представители на съсловието.

Д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на организацията, настоя за преразглеждането на това решение и го определи като “дискредитиращо“ БЛС пред международните му партньори.

“Считам, че избора на координатор на международния отдел на БЛС е важен и представлява лицето на БЛС пред Европа и света. Изборът според мен е направен прибързано, координаторът не разполага с необходимия капацитет за международна дейност на БЛС, не е ясна езиковата му подготовка, но най–важното е, че е бил сътрудник на Държавна сигурност. Това компрометира всичко, формално влиза в колизия с устава на БЛС и ще доведе до дискредитация на БЛС пред партньорите ни в Европа и света“, се казва в писмо на Тодоров до ръководството на съсловната организация.

От Лекарския съюз потвърдиха, че Кехайов е предложен за координатор на международната дейност, но посочиха, че няма конкретно решение за назначаването му на щат.

“Все още няма твърди решения, не е открит щат. Наистина има предложение д-р Кехайов да бъде координатор в международния отдел, като това е с обществена цел и на доброволни начала, съответно – безплатно“, казаха за Mediapool от Лекарския съюз.

“Ние ще използваме неговите контакти и постижения с международни и европейски организации, за да можем да координираме по-добре нашия международен отдел и съответно процесите в него. Един от приоритетите на новото ръководство е засилване на международната политика на Лекарския съюз. Предвид постиженията на д-р Кехайов в международната политика е предложено той да поеме тази дейност, но е трудно да кажем как ще се случи точно, защото той не желае да получава никаква заплата за тази дейност“, заявиха от БЛС.

Кехайов беше председател на лекарския съюз за периода 2002 – 2009 г., а в момента оглавява Югоизточно-европейския медицински форум и е председател на Управителния съвет на “Клъстер на здравните региони”.

Докато оглавяваше съсловната организация Кехайов бе забъркан в скандали за конфликт на интереси заради това, че фирмата му "Анри-64" зарежда с горива държавни болници. 

Споделяне

Още по темата

Още от България