Бивш преподавател в СУ е даден на съд за сексуално посегателство върху мъж

Чавдар Стоянов

Прокуратурата предаде на съд бившия преподавател по Международно публично право Чавдар Стоянов за опит за принуда и сексуално посегателство срещу мъж, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Стоянов беше уволнен преди година и половина от Юридическия факултет на Софийския университет след оплаквания на студенти, че търси интимни отношения, за да им даде заверки.

Преди две години в подписка над 120 студенти поискаха уволнението на Стоянов, като подкрепиха оплакването на техен колега, че преподавателят го е карал да направи 100 лицеви опори без тениска, за да получи заверка. Пред висшето училище Стоянов отричаше обвиненията. Ръководството на СУ обаче взе решение той да бъде уволнен. Пред жълтите медии преподавателят даже обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че оказал натиск за уволнението му. Тогава близки до Делян Пеевски медии определиха това като скандално.

В края на 2015 г. човек с инициали Г.И. си търсел допълнителна работа и чрез свой познат се свързал по телефона с Чавдар Стоянов, защото разбрал, че преподавателят иска да наеме лична охрана.

"При срещата на двамата, състояла се в София, Стоянов заявил на И., че е бисексуален, както и че работи като прокурор и едновременно като лектор в СУ "Св. Климент Охридски". Изрично предупредил Г.И., че не следва да закъснява за работа, защото в противен случай щял да бъде наказан с бой с камшик", разказват от държавното обвинение.

Още на следващия ден Чавдар Стоянов и Г.И. се видели отново в заведение в столичния кв. "Лозенец". След срещата им подсъдимият се опитал да хване бедрото на И., а впоследствие и да го прегърне. Това разубедило кандидата за охранител от опитите му да кандидатства за тази работа. Г.И. не отишъл на уговорената дата за втора среща, но Стоянов не се отказал. Той му се обадил по телефона и му заявил, че за неявяването му следва да му се наложи наказание - бой с камшик. По-късно през същия ден подсъдимият изпратил и съобщение по телефона на Г.И., че ще го набеди пред прокуратурата, че е извършил престъпление, че го е нападнал и ще има трима свидетели.

През 2012 г. пострадал и човек с инициали К.Л., който също се кандидатирал за охрана на Чавдар Стоянов. К. Л. се срещнал с преподавателя, който му заявил, че е доктор по международно право и работи за бивш главен прокурор. Няколко дни по-късно двамата се срещнали отново, като Стоянов настоял да отидат в апартамент. Там преподавателят по право накарал мъжа да направи 50 лицеви опори, но преди това да се съблече гол до кръста. Тъй като свидетелят решил, че това е част от изпита за работа, започнал да прави лицевите опори.

"Тогава Стоянов му казал да си свали и панталона. Докато Л. правел лицевите опори, подсъдимият извадил камшик и с него започнал да нанася силни удари по голия гръб на пострадалия. Тъй като изпитвал силна болка, Л. почнал да моли подсъдимия да спре, но последният започнал да нанася по-силни удари. Междувременно Стоянов започнал да мастурбира, продължавайки да удря пострадалия, докато удовлетворил половото си желание", съобщават от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен за опита за принуда, Стоянов е заплашен с до 6 години затвор, а по обвинението за сексуално посегателство – наказанието е до 8 години лишаване от свобода.

Споделяне

Още от България