Бивш президент на Мексико взел подкуп от 100 милиона долара от Ел Чапо

Арестът на Хоакин Гусман (Ел Чапо)

Свидетел в процеса срещу мексиканския наркобос Хоакин Гусман (Ел Чапо) заяви, че наркотрафикантът е давал подкуп на бившия президент на Мексико Енрике Пеня Нието, който може би е достигал 100 милиона долара, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

На процеса в Ню Йорк свидетелят Алекс Сифуентес заяви, че Ел Чапо се е хвалил, че е подкупил бившия държавен глава.

На въпрос на защитата дали Гусман е дал на Пеня Нието 100 милиона долара Сифуентес отговори утвърдително, макар и впоследствие да добави, че не е сигурен в точния размер на сумата на подкупа, нито кога е бил даден. Защитата твърди, че Пеня Нието отначало е искал 250 милиона долара, но Ел Чапо е смъкнал сумата до 100 милиона.

Сифуентес е бивш колумбийски наркотрафикант, близък до Ел Чапо от 2007 г. до арестуването си през 2013 г. През 2016 г. той започна да съдейства на американските власти.

"Значи посланието е било, че на Гусман не се е налагало да се крие?", запита адвокатът. Свидетелят отново отговори утвърдително, уточнявайки, че това му е казал Ел Чапо.

Говорител на бившия президент заяви, че това твърдение е невярно и клеветническо.

Според властите на САЩ между 1989 и 2014 г. Ел Чапо е внесъл в страната над 154 тона кокаин на стойност 14 милиарда долара. Той може да получи доживотна присъда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?