Бивш президент на Южна Корея е осъден на 17 години затвор за корупция

Бившият президент на Южна Корея И Мюн-бак

Бившият президент на Южна Корея И Мюн-бак е бил задържан, след като окончателно получи присъда от 17 години затвор за корупция, предаде Франс прес.

И Мюн-бак беше държавен глава от 2008 до 2013 г.

През 2018 г. той беше за кратко в затвора, след като бе осъден на 15 години зад решетките и глоба от 13 милиарда вона (10 милиона евро) за корупция и злоупотреба със средства.

Малко по-късно И Мюн-бак беше освободен под гаранция и обжалва първоинстанционната присъда.

Той беше признат за виновен в неправомерно използване на средства от компанията "Самсунг" в замяна на президентско помилване на ръководителя на южнокорейския гигант И Гун-хе, който беше осъден за укриване на данъци.

След днешното съдебно заседание наказателен съд в Сеул увеличи присъдата на бившия държавен глава.

Съдебният състав посочи също, че подсъдимият И Мюн-бак не е показал "никакви признаци на угризения или чувство за отговорност" по отношение на повдигнатите му обвинения.

Подсъдимият е хвърлил вината върху сътрудниците, с които е работил, и върху служителите на "Самсунг", подчерта съдебният състав.

Много бивши президенти на Южна Корея бяха изпратени в затвора след края на мандата им.

Осъдени бяха всичките четирима все още живи бивши държавни глави на Република Корея.

Бившата президентка Пак Гън-хе, която наследи държавния глава И Мюн-бак, излежава 32-годишна присъда за корупция, злоупотреба с власт и нарушаване на изборния закон.

Друг бивш държавен глава - Но Му-хен, се самоуби през 2009 г., след като беше разпитан по подозрение за корупция, в която е замесено семейството му, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят