Бивш прокурор бе оправдан по обвинение за натиск върху свидетел по делото "Октопод"

Димитър Захариев

Бившият прокурор от Плевен Димитър Захариев бе опрадван по обвинението, че е оказвал натиск върху свидетеля по делото "Октопод" Георги Цветанов, съобщи lex.bg. На първа инстанция Захариев бе осъден на 2 години, но апелативният спецсъд отмени това решение.

Разследващите твърдяха, че Захариев е принуждавал Цветанов да свидетелства срещу прокурора по "Октопод" Светлозар Костов. Основен обвиняем по това дело е бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров. Този процес бе най-шумният при първия мандат на Бойко Борисов, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. След това делото бе прехвърлено в спецсъда, който оправда Петров по всички обвинения.

Георги Цветанов, на когото прокурорите твърдяха, че е оказван натиск от бившия им колега Захариев, така не даде показания срещу него, защото междувременно загина в автомобилна катастрофа. В процеса срещу експрокурора свидетелстваха други двама души, които твърдяха, че Цветанов им е разказал как е бил изнудван. Според апелативния спецсъд обаче техните показания не са достатъчни.

"Следва обаче да се подчертае, че от добросъвестното възпроизвеждане от страна на двамата свидетели на това, което им е станало известно, съвсем не произтича безусловен извод, че Цветанов им е казал истината", пише в решението на съда. То не е окончателно и може да се обжалва.

Бившият прокурор Захариев е подсъдим и по друго дело – за участие в престъпна група за рекет. Според разследващите той е участвал в банда заедно с Камен Балбузано-Куката. Те изнудвали бизнесмени от Плевен да подпишат договори с охранителна фирма, зад която стоял Захариев. Това дело в момента е на първа инстанция.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?