Бивш прокурор е оправдан за натиск срещу свидетел по делото "Октопод"

Бивш прокурор е оправдан за натиск срещу свидетел по делото "Октопод"

Бившият прокурор от Плевен Димитър Захариев е оправдан окончателно по обвинението за оказан натиск върху покойния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов, съобщи lex.bg. Срещу Захариев в момента има и друго дело – за участие в престъпна група за рекет заедно с Камен Балбузанов-Куката. То се гледа в спецсъда.

Покойният плевенски банкер Цветанов бе сред основните прокурорски свидетели срещу бившата барета Алексей Петров, основен обвиняем по делото "Октопод". Прокуратурата твърдеше, че той е ръководил престъпна група за рекет. Този процес започна още при първото правителство на ГЕРБ и се гледаше в градския съд, където Цветанов даде показания. След това делото бе прекратено и пратено в спецсъда, който на първа инстанция оправда Петров. Междувременно на Захариев бяха повдигнати обвинения, че се е опитал да окаже натиск на Цветанов. Според разследващите той е искал Цветанов да даде показания срещу прокурора Светлозар Костов, наблюдавал "Октопод". През 2015 г. Цветанов загина в автомобилна катастрофа и не даде показания по това дело.

На първа инстанция Захариев получи условна присъда, но не за натиск върху свидетеля, а по друго обвинение в рамките на същото дело – за неправилно съхранение на оръжие. И това обвинение падна на втора инстанция, а ВКС оневини окончателно и напълно бившият прокурор.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?