Бивш прокурор се размина с половин милион лева обезщетение

Бивш прокурор се размина с половин милион лева обезщетение

Софийският градски съд (СГС) обяви, че бившият върховен прокурор Цеко Йорданов заслужава половин милион лева обезщетение заради претърпените вреди от повдигнатите му обвинения по делото "Октопод". Йорданов обаче е поискал 50 000 и те бяха присъдени, защото съдът няма как да надвиши иска му, съобщи специализираният сайт lex.bg.

Отделно Цеко Йорданов трябва да получи 30 000 лева за бавно разглеждане на делото му.

Прокурорът беше подсъдим за престъпление срещу правосъдието за това, че през 2001 г., когато е завеждал отдел „Следствен“ към Върховната касационна прокуратура, е прекратил и по този начин е осуетил разследване срещу израелеца с български паспорт Маир Хаим Овадия. Връзката с делото „Октопод“ според прокуратурата беше, че Овадия е бил бизнес партньор на основния подсъдим в процеса Алексей Петров.

Цеко Йорданов разказва пред съда, че е бил смазан от това, което прокуратурата му е причинила. Отнета му била и възможността да "завърши кариерата си с достойнство като магистрат и старши офицер от Българската армия". Йорданов беше дисциплинарно уволнен от ВСС още през 2007 г., далеч преди да стане обвиняем по делото "Октопод".

Йорданов е поредният обвиняем по първото от делата "Октопод", който води дело за незаконно обвинение след прекратяването му. Преди две години Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати близо 110 000 евро за акция "Октопод", силовите арести и коментарите на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Делото в Страсбург беше заведено от Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови. Момчил Кръстев, който също бе сред арестуваните, осъди прокуратурата и Комисията за конфискация да му платят над 116 000 лева.

Споделяне

Още от България