Бивш ректор на Химико-технологичния университет ще оглави научния фонд

Просветният министър застава зад ректорите срещу идея на Дянков за закриване на фонда

Сн. БГНЕС

Бившият ректор на Химико-технологичния университет проф. Борис Стефанов вероятно ще оглави фонд "Научни изследвания", стана ясно в петък след среща на ректори и представители на БАН с новия образователен министър Стефан Воденичаров.

Ректорите са предложили кандидатурата, а Воденичаров я одобрява, но предстои да я съгласува преди Стефанов да бъде назначен. "Тази кандидатура я приемам като професионалист и като министър. Ще го съгласувам и след съгласуването ще го поканя да заеме тази длъжност. Колегата има много добра репутация и като преподавател, и като административен ръководител", каза Воденичаров.

Съветът на ректорите е предложил всички членове на изпълнителния съвет на фонда да подадат оставки, но това може да стане само с тяхно съгласие, тъй като имат двегодишен договор.

Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев коментира, че отговорност трябва да поеме и изпълнителният съвет, за да се развържат ръцете на Воденичаров за цялостни промени в институцията. Воденичаров от своя страна заяви, че още днес ще уведоми съвета за искането на научната общност да си подадат оставките.

На срещата стана ясно още, че скандалният уволнен управител на фонда Христо Петров ще продължи да заема предишната си длъжност – главен юрисконсулт на фонда - поне още известно време. Воденичаров обясни, че го оставя на поста с една единствена задача – да напише отчет за фонда, защото иначе нямало кой. Новият министър с изненада разбрал, че сградата на фонда е без ток и вода заради неплатени сметки.

От обясненията на министъра стана ясно, че няма власт дори финансова ревизия да предизвика във фонда и че на базата на доклада на инспектората на Министерския съвет не може да уволнява, тъй като докладът съдържа само препоръки.

Съдбата на конкурсната сесия остава неясна

Воденичаров съобщи, че все още се търси решение как да се процедира с последната конкурсна сесия на фонда, която вдигна научната общност на протести, довели до оставката на доскорошния образователен министър Сергей Игнатов.

Воденичаров заяви, че е поискал сформирането на нови журита във фонда, които да прегледат всички отхвърлени проекти и те да бъдат финансирани със сума, съизмерима с вече дадената – около14 млн. лева.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев призова да не се говори “ангро“ за всички проекти, тъй като сред спечелилите при последната научна сесия има и много качествени проекти. “Огромната част са на талантливи учени от Софийския университет и БАН“, заяви той.

Воденичаров се връща в БАН преди края на мандата 

Новоизбраният образователен министър Стефан Воденичаров ще се върне като председател на БАН след четири месеца, въпреки че мандатът на правителството тогава все още няма да е изтекъл, стана ясно от обясненията му в петък.

Според устава на академията мандатът на председателя на БАН се прекратява предсрочно, ако не може да изпълнява функциите си за повече от четири месеца.

Попитан кой ще е министър на образованието през юни и юли, Воденичаров отговори, че не знае и че “ако има кандидати, ще съм доволен“.

На въпрос притеснява ли се от нови протести на учени, Воденичаров отговори: “Ако се осигури добър състав на изпълнителния съвет на фонда и има правилник, който отговаря на всички изисквания, никой няма да дойде да вика под прозорците на министерството, защото няма да има за какво“.

Министърът за страната на ректорите фондът да се запази

По повод предложението на финансовия министър Симеон Дянков фондът да бъде разформирован и дейността му да се поеме от дирекция в образователното министерство представителите на научната общност се обявиха твърдо против. Министърът от своя страна коментира, че трябва да се съобрази с мнението на научната общност, а с Дянков ще проведе разговор, защото той му е “ресорен началник“.

Вече няколко пъти, включително и в петък Дянков лансира идеята фондът да се управлява от дирекция в образователното министерство. “Цялото финансиране на фонд "Научни изследвания" през последните десет години в размер от 300 млн. лева, е идвало от държавния бюджет и затова държавата трябва да администрира неговата дейност“, коментира Дянков.

“Законите за бюджетиране ясно казват, че ако парите за финансиране на определена структура са на 100 процента от държавния бюджет, то тези дейности трябва да се управляват от държавата. В закона за фонда "Научни изследвания" обаче има възможност и за друго финансиране. В десетте години на работа на фонда нито лев не е дошъл от друга дейност и затова администрирането на фонда трябва да се прави от структура на просветното министерство“, заяви Дянков.

Той коментира, че управлението на ГЕРБ също има вина за скандала в научния фонд и тя е в

Министерството на образованието. “Затова министърът беше сменен“, каза Дянков по повод отстраняването на Сергей Игнатов. По-рано Дянков защитаваше Игнатов с аргумента, че за лошото управление на фонда е виновен законът.

Журитата за академично израстване да се избират на случаен принцип

На срещата са били обсъждани и евентуални законодателни промени във връзка с академичното израстване. Едно от предложенията, лансирано от бившия ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев, е научните журита да се избират на случаен принцип от предварителна база данни, подобно на съдебните състави. По думите му сега подборът на журито ставал като в криминалните филми, където обвиненият в убийство сам си избира съдебен състав.

Илчев съобщи, че от Софийския университет са предлагали тази мярка още при гласуването на Закона за академичния състав, предложен от Сергей Игнатов, но тогава тя не е била приета.

Биолчев коментира, че сега почти не кандидатстват двама души за едно обявено място, защото обикновено се знае за кого е обявено то.

Ректорите настояват и за единни критерии за академичното израстване.

Ваньо Митев съобщи, че друго искане на ректорите е да се позволи на всеки университет да преценява дали да пенсионира професорите и доцентите над 65-годишна възраст, а не да са длъжни да ги държат на работа до 70 години. Предложението е за всеки преподавател над 65 години да се преценява за всяка следваща година дали да остане на работа.

Ректорите искат парите им да се олихвяват

Ректорите настояват още да могат да държат парите на университетите в търговски банки и натрупаните лихви да остават за тях.

"Всички софийски университети сме в СЕБРА. Това означава, че приходите от университетите отиват в общата сметка на Министерството на финансите. Аз годишно губя от лихви 3 милиона лева. Искаме тези пари да бъдат за университетите. Мисля, че това е справедливо и трябва да се промени. Не виждам как финансовият министър Симеон Дянков ще го направи това нещо, но това са наши пари", коментира Митев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?