Бивш ректор на Медицинския университет е обвинен за корупция при прием на чужденци

Студенти без права да учат, плащали 40-50 хиляди евро за лекарски дипломи

снимка БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е обвинен като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци срещу заплащане "под масата". Това стана ясно в петък по време на брифинг на спецпрокуратурата. Заедно с него за участие в групата са заподозряни още петима настоящи и бивши служители в университета.

За Ваньо Митев това ще бъде второ обвинение. През 2016 г. той се сдоби с обвинение за сключване на неизгодни сделки в качеството си на ректор и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти. Сегашните обвинения са за документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от бТВ.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и "оправяне" на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти вероятно са над 20, а цената, която плащали за тази "услуга” е между 40 и 50 хил. евро. Огромната сума се генерира заради плащането на множество изпити по време на цялото следване. Вземането на един изпит вървяло между 2 и 5 хиляди евро.

Подобни цифри действат стряскащо, тъй като това е цената на обучението в елитни западни университети.

Според прокуратурата обаче тези пари са плащани, както от граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, така и от хора от арабски произход от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

"Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и на националната сигурност, така че и по тази линия се работи", коментира Гешев.

Всичките шестима обвинени са с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 200 000 лв.

Прокуратурата се е сдобила с доказателства за престъпната група при при акцията си в Медицинския университет преди седмица. Тя бе по сигнал за нелегален прием на фиктивни студенти. Прокурор Иван Гешев допусна, че кръгът на обвиняемите вероятно ще се разшири, тъй като има данни за повече участници. В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.

Ваньо Митев коментира преди медиите, че той няма нищо общо с приема на студенти, защото контролът на приема е многостепенен и е чисто техническа работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България