Бивш руски депутат ключов свидетел срещу Янукович беше застрелян в Киев

Порошенко окачестви убийството като "акт на държавен тероризъм от страна на Русия"

Бившият депутат в долната камара на руския парламент Денис Вороненков, един от основните свидетели по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович, бе убит при престрелка на входа на хотел "Премиер палас" в Киев.

Докато Вороненков излизал от хотела заедно с охранителите си, непознат мъж се приближил и стрелял няколко пъти в тялото му с пистолет ТТ. После се завързала престрелка между убиеца и бодигарда на Вороненков, в която били ранени и убиецът, и охранителят. И двамата били откарани в болница.

По-късно нападателят, чиято самоличност още не се разкрива, почина в болницата. Според украински медии лекарите са направили четири операции и открит масаж на сърцето на убиеца в опит да го спасят, но това не помогнало.

Според украинския генерален прокурор Юрий Луценко у убиеца е бил открит паспорт на украински гражданин - мъж, роден през 1988 г. Следствието сега проверява дали паспортът е истински. По-рано той е бил издирван от украинските правоохранителни органи за престъпления, свързани с фиктивен бизнес и с легализиране на доходи, получени по престъпен път.

45-годишният Вороненков избяга от Русия в Украйна миналата година и помагаше на украинските власти да изградят обвинение в държавна измяна срещу сваления през 2014 г. президент Виктор Янукович. Вороненков, като депутат от Комунистическата партия на Руската федерация, разкритикува в Думата анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., макар че при самото гласуване го подкрепи.

През декември 2014 г. Вороненков бе лишен от депутатски имунитет във връзка с разследване на имотна измама за 5 млн. долара. През октомври 2016 г. той емигрира в Украйна заедно със съпругата си - оперната певица Мария Максакова - също бивша руска депутатка. А през февруари т.г. руските власти му предявиха официално обвинение в мошеничество и той бе обявен за международно издирване.

При убийството му днес той е отивал за среща с друг бивш руски депутат - Иля Понмарьов - единственият член на Думата, гласувал срещу анексирането на Крим. "Вече казах, че Вороненков не беше мошеник, а човек, чието разследване бе много опасно за руските длъжностни лица", писа по-късно Пономарьов във Фейсбук.

Украински телевизии показаха кадри как Пономарьов и съпругата на убития Вороненков - Мария Максакова, напускат заедно мястото на убийството в една с кола с украинския генерален прокурор Юрий Луценко.

Порошенко: Акт на държавен тероризъм от страна на Русия

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за убийството на Денис Вороненков. На съвещание с представители на силовите ведомства Порошенко нарече случилото се "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която той (Вороненков) е трябвало да напусне по политически съображения". "Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове", добави той.

Украинският президент отбеляза, че Вороненков е бил един от главните свидетели по делото срещу бившия президент Виктор Янукович, обвинен в държавна измяна. Янукович избяга от Украйна, след като протестите на киевския Майдан ескалираха до масов бунт и до рухването на тогавашната власт. Според него събитията, довели до свалянето му, са фактически "преврат", организиран от въоръжените радикални националисти.

Порошенко свърза убийството и с пожара в четвъртък в склад за боеприпаси в Харковска област. "Смятам, че не е случайно, че убийството е извършено в същия ден с диверсията в Балаклея в Харковска област", заяви той.

И генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко смята, че убийството на Вороненков е свързано с показанията му по делото срещу Виктор Янукович.

"Цинично убийство на един от свидетелите по делото за държавна измяна срещу бившия президент Янукович. Посред бял беше застрелян бившият депутат от Държавната дума Денис Вороненков, който предостави на следователите от военната прокуратура изключително важни показания по делото. Това бе типична показна екзекуция на свидетел от Кремъл. Но Вороненков не е единственият руски чиновник, който е свидетел", написа Луценко във Фейсбук.

Москва нарече обвиненията абсурдни

Москва смята изявленията за руска следа в убийството на бившия депутат от Държавната дума Денис Вороненков за абсурдни и изрази надежда, че всички причастни към престъплението лица ще бъдат открити, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че каквито и да било измислици, каквито вече се чуват относно прословутата руска следа, са абсурдни", каза Песков пред журналисти. По думите му случилото се говори за това, че украинската страна не е могла да осигури безопасността на Вороненков. "Надяваме се, че убиецът и стоящите зад тези действия ще бъдат открити", заяви Песков.

"Шокирани сме от съобщенията за дръзкото убисъйтво в центъра на Киев. Наличните към дадения момент данни позволяват да се предположи, че става дума за поръчково убийство, което има всички признаци на показна акция, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия се надява, че Киев няма да политизира издирването на поръчителите на убийството, добави тя. "В Москва разчитат, че правоохранителните органи на Украйна все пак ще успеят оперативно да разкрият престъплението и да определят без политизиране, въз основа на обективни данни, истинските му поръчители", подчерта тя.

Споделяне

Още от Свят