Бивш руски министър: Руският бизнес не иска страната да попада в изолация

Алексей Кудрин

В Русия има сили, които биха искали да изолират страната от външния свят, но представителите на бизнеса желаят да продължат да работят и инвестират на световните пазари, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин.

"В страната има сили, които отдавна имат желание да се дистанцират, които искат изолация, може би известна самостоятелност. Сега всичко това попада на плодородна почва и просто съм удивен от мащабите на антизападната реторика, която се появява у нас", казва Кудрин.

На ниво бизнес положението е различно, бизнесът иска да работи, да инвестира, да строи заводи, да търгува. И бизнесът е изключително загрижен от това, което чува по радиото и телевизията, допълва бившият министър, който сега ръководи обществената организация Комитет за граждански инициативи.

Кудрин отбелязва, че според неговите наблюдения обществено-политическият пейзаж в Русия се е "изменил фундаментално" във връзка със събитията в Украйна. "Отново станахме противници на Запада, като това се случи не само в резултат от украинския конфликт, който безусловно бе важен спусък. Не споделям този канал на антизападна реторика", казва той, подчертавайки, че изолационистките настроения в част от обществото могат да станат сериозно препятствие пред модернизирането на националната икономика.

Тези настроения подтикват ръководителите на страната към политически решения, насочени към ограничаване на икономическите отношения, към опити да се ограничат пътуванията, да се ограничи общуването, отбелязва Кудрин.

"Сериозно се опасявам, че след изострянето, причина за което е Украйна, ще последват изводи за някакво историческо противопоставяне, за това, че нямаме нужда от най-добрия световен опит", изразява опасенията си той.

Повишаването на данъците за бизнеса в Русия ще забави още повече темповете на икономически растеж, докато известно увеличаване на подоходния данък ще помогне за пребалансиране на част от тежестта върху гражданите, допълва бившият финансов министър.

В рамките на бюджетния процес сега се обсъждат няколко варианта за увеличаване на приходите (на хазната - бел. ред.), включително повишаване на ДДС, въвеждане на регионален данък върху продажбите, повишаване на подоходния данък, който в момента е сред най-ниските в света, припомня ИТАР-ТАСС.

Кудрин подчертава, че необходимостта от повишаване на данъците е била предизвикана от скока на разходите за отбрана и в социалната сфера и припомня, че е предупреждавал за евентуалните последствия от тази политика преди да подаде оставка преди три години.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?